Pregled bibliografske jedinice broj: 1259686
Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom.
Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom., 2020., diplomski rad, preddiplomski, Poreč
CROSBI ID: 1259686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom.
(Content of lycopene in tomato (Solanum lycopersicum L.) varieties and antioxidant activity of lycopene extracts determined by DPPH method.)
Autori
Banich, Stefano
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Poreč
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
30
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
rajčica, Solanum lycopersicum L., ekstrakcija, likopen, antioksidacijska aktivnost, DPPH test
(tomato, Solanum lycopersicum L., extraction, lycopen, antioxidative activity, DPPH test)
Sažetak
Rajčica (Solanum lycopersicum L.) jednogodišnja je zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae) i potječe iz Južne Amerike. Uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata radi plodova koji se upotrebljavaju svježi, kuhaju, konzerviraju ili prerađuju. Osim različitih hranjivih tvari rajčica je značajan izvor biljnog pigmenta likopena iz skupine karotenoida koji joj daje karakterističnu crvenu boju. Likopen ima izraženo antioksidativno djelovanje te pomaže kod oksidativnog stresa i štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. U ovom radu utvrđena je količina likopena u plodovima odabranih sorti rajčice nakon ekstrakcije organskim otapalima. Ekstrakcija likopena provedena smjesom otapala heksan : metanol : aceton (2:1:1) pokazala je najveći sadržaj likopena u sorti Enterprise od 19, 72 mg/kg, a najmanju vrijednost imala je sorta Kendras od 14, 24 mg/kg. Količina likopena u ostalim ispitanim sortama Heinz , Fokker, i Increase bila je u rasponu od 19, 62 mg/kg do 15, 57 mg/kg. Ispitana je i antioksidativna aktivnost priređenih ekstrakata mjerenjem njihovog utjecaja na stabilni slobodni radikal 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikal (DPPH). Najveću izmjerenu antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt sorte Enterprise od 28, 60 ± 1, 05%, a najmanji antioksidacijski kapacitet je pokazao ekstrakt sorte Heinz od 17, 52 ± 1, 21 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Poljoprivreda (agronomija)