Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1259683

Utjecaj različitih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran.


Gašparević, Marija
Utjecaj različitih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Poreč


CROSBI ID: 1259683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran.
(Effects of different growing areas in Istria on color parameters of Teran wine.)

Autori
Gašparević, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Poreč

Datum
15.09

Godina
2022

Stranica
35

Mentor
Petrović, Siniša

Ključne riječi
boja vina, Teran, antocijani, terroir, maceracija
(wine color, Teran, anthocyanins, terroir, maceration)

Sažetak
Sorta Teran od crnih sorti najzastupljenija je u uzgoju u Istri, a njezino vino proizvodi se isto tako u najvećoj količini u odnosu na ostala crna vina u ovoj regiji. Istra ima veliku pedološku raznolikost a i klimatološku što doprinosi formiranju različitih terroira i mogućnost dobivanja različitih vina od iste sorte. U ovom radu ispitan je učinak dužine maceracije i različitih položaja uzgoja (terroir) sorte Teran na parametre boje proizvedenog vina. Obojenost odnosno sadržaj crvenog pigmenta veći je u vinima dobivenim s bijele i sive zemlje bez obzira na vrijeme maceracije, uz iznimku Terana s crvenice oznake 1CZ. Dužina maceracije nije imala utjecaja na obojenost vina s crvenice. Ukupni crveni pigment povećan je u dva vina 1CZ i 1SZ21 što se poklapa s mjerenjima sadržaja crvene boje. Vina s bijele i sive zemlje imaju veći intenzitet boje, dok je nijansa boje izraženija u Teranima s crvenice. Ukupno uzevši, prema mjerenim parametrima boje, bijela i siva zemlja uz dužu maceraciju daju bolje karakteristike vinu Teran.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Rijeci

Profili:

Avatar Url Siniša Petrović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gašparević, Marija
Utjecaj različitih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Poreč
Gašparević, M. (2022) 'Utjecaj različitih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran.', diplomski rad, preddiplomski, Poreč.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}parevi\'{c}, Marija}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {boja vina, Teran, antocijani, terroir, maceracija}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran.}, keyword = {boja vina, Teran, antocijani, terroir, maceracija}, publisherplace = {Pore\v{c}} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}parevi\'{c}, Marija}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {wine color, Teran, anthocyanins, terroir, maceration}, title = {Effects of different growing areas in Istria on color parameters of Teran wine.}, keyword = {wine color, Teran, anthocyanins, terroir, maceration}, publisherplace = {Pore\v{c}} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font