Pregled bibliografske jedinice broj: 1259683
Utjecaj različitih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran.
Utjecaj različitih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Poreč
CROSBI ID: 1259683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih lokaliteta u Istri na parametre boje u vinu sorte Teran.
(Effects of different growing areas in Istria on color parameters of Teran wine.)
Autori
Gašparević, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Poreč
Datum
15.09
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
boja vina, Teran, antocijani, terroir, maceracija
(wine color, Teran, anthocyanins, terroir, maceration)
Sažetak
Sorta Teran od crnih sorti najzastupljenija je u uzgoju u Istri, a njezino vino proizvodi se isto tako u najvećoj količini u odnosu na ostala crna vina u ovoj regiji. Istra ima veliku pedološku raznolikost a i klimatološku što doprinosi formiranju različitih terroira i mogućnost dobivanja različitih vina od iste sorte. U ovom radu ispitan je učinak dužine maceracije i različitih položaja uzgoja (terroir) sorte Teran na parametre boje proizvedenog vina. Obojenost odnosno sadržaj crvenog pigmenta veći je u vinima dobivenim s bijele i sive zemlje bez obzira na vrijeme maceracije, uz iznimku Terana s crvenice oznake 1CZ. Dužina maceracije nije imala utjecaja na obojenost vina s crvenice. Ukupni crveni pigment povećan je u dva vina 1CZ i 1SZ21 što se poklapa s mjerenjima sadržaja crvene boje. Vina s bijele i sive zemlje imaju veći intenzitet boje, dok je nijansa boje izraženija u Teranima s crvenice. Ukupno uzevši, prema mjerenim parametrima boje, bijela i siva zemlja uz dužu maceraciju daju bolje karakteristike vinu Teran.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)