Pregled bibliografske jedinice broj: 1258870
Antioksidacijski potencijal i profil hlapljivih spojeva meda maslačka i crvene djeteline
Antioksidacijski potencijal i profil hlapljivih spojeva meda maslačka i crvene djeteline, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Zavod za organsku kemiju, Split
CROSBI ID: 1258870 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski potencijal i profil hlapljivih spojeva meda maslačka i crvene djeteline
(Antioxidant potential and chemical profile of volatile compounds of dandelion and red clover honey)
Autori
Golemac, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet, Zavod za organsku kemiju
Mjesto
Split
Datum
17.07
Godina
2015
Stranica
92
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
med maslačka, med crvene djeteline, hlapljivi spojevi, antioksidacijska aktivnost
(dandelion honey, red clover honey, volatiles, antioxidant activity)
Sažetak
U radu određen je profil hlapljivih spojeva dvije vrste monoflornog meda, maslačka i crvene djeteline. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je ultrazvučna ekstrakcija organskim otapalom (USE), koja je provedena pomoću dva otapala, smjese otapala pentan : dietil-eter i diklormetana. Analiza dobivenih ekstrakata provedena je vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Glavni sastojak oba ekstrakta meda maslačka je spoj iz skupine derivata šikiminskog biosintetskog puta, feniloctena kiselina, a kvantitativno značajan sastojak je i derivat norizoprenoida dehidrovomifoliol koji je po prvi put identificiran u medu maslačka. Dehidrovomifoliol se može smatrati karakterističnim spojem meda maslačka. Glavni sastojci ekstrakata meda crvene djeteline su viši alifatski alkoholi, „masni“ alkoholi, a identificirani su i fenolni spojevi metil-siringat, p-kumarinska kiselina, p-hidroksibenzojeva kiselina. Najzastupljeniji među njima, u oba ekstrakta, je metil-siringat. Karakteristika ekstrakata meda crvene djeteline je prisustvo produkata toplinske razgradnje ugljikohidrata, maltola, 5-hidroksimetilfurfurala i 2, 3-dihidro-3, 5-dihidroksi-6-metil-4H-piran-4-ona. Prisustvo navedenih spojeva je pokazatelj dugotrajnog skladištenje meda. Nijedan od identificiranih spojeva nije koristan za određivanje botaničkog porijekla meda. U radu je određena antioksidacijska aktivnost meda i izoliranih ekstrakata meda dvjema metodama, metodom određivanja antiradikalske aktivnost, DPPH metodom, i metodom određivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti, FRAP metodom. Rezultati dobiveni ovim metodama pokazali su da oba meda imaju zanemarivo antioksidacijsko djelovanje. Ekstrakti meda maslačka i crvene djeteline, prema rezultatima dobivenim DPPH i FRAP metodom, pokazuju određeno antioksidacijsko djelovanje. Pentan : dietil-eterski ekstrakt meda maslačka ima veću antioksidacijsku aktivnost od diklormetanskog ekstrakta. Kod meda crvene djeteline, diklormetanski ekstrakt ima veću antioksidacijsku aktivnost od pentan : dietil-eterskog ekstrakta. Rezultati istraživanja antioksidacijske aktivnosti dobiveni FRAP i DPPH metodom su u korelaciji, tj. obje metode su pogodne za određivanje antioksidacijske aktivnosti meda i hlapljivih spojeva izoliranih iz meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-8547 - Istraživaje prirodnih spojeva i aroma: kemijsko profiliranje i otkrivanje potecijala (NaPro-Flav) (Jerković, Igor, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ani Radonić
(mentor)