Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1258440

Procjena kvalitete i kategorizacija vina Graševina Iločkog vinogorja


Perković, Lucija
Procjena kvalitete i kategorizacija vina Graševina Iločkog vinogorja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1258440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kvalitete i kategorizacija vina Graševina Iločkog vinogorja
(Quality evaluation and categorization of wines Graševina from Ilok vineyards)

Autori
Perković, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.09

Godina
2018

Stranica
43

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
bijelo vino, GC metoda, Graševina, HPLC metoda, kategorizacija, kvaliteta vina
(categorization, GC method, Graševina, HPLC method, white wine, wine quality)

Sažetak
Graševina je rasprostranjena sorta grožđa u svim dijelovima kontinentalne Hrvatske. Ona je naime, gospodarski najvažnija i najraširenija hrvatska sorta vinove loze, te ju isključivo nalazimo u kontinentalnim vinogorjima. Prema službenim podacima i procjeni autoriteta struke, svaki peti trs u hrvatskim vinogradima je graševina. Dobre je i redovite rodnosti, što je posebno važno naglasiti, jer daje prilično ujednačenu kakvoću. Stoga istoimeno vino po količini proizvodnje, prodaje i konzumacije zauzima vodeće mjesto u Hrvatskoj. U ovom radu provedena je procjena kvalitete i kategorizacija vina Graševina istog proizvođača prije puštanja u promet. Za ispitivanja su odabrani uzorci dva vina Graševina godina proizvodnje 2016. i 2017., iz podregije Podunavlje, Iločko vinogorje. Provedena je fizikalno-kemijska analiza odabranih uzoraka i rezultati su pokazali da oba vina zadovoljavaju propisane zahtjeve. Prema kategorijama kvalitete vino proizvedeno 2016. godine spada u u kategoriju kvalitetnih vina, dok vino proizvedeno 2017. godine spada u kategoriju vrhunskih vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perković, Lucija
Procjena kvalitete i kategorizacija vina Graševina Iločkog vinogorja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Perković, L. (2018) 'Procjena kvalitete i kategorizacija vina Graševina Iločkog vinogorja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perkovi\'{c}, Lucija}, year = {2018}, pages = {43}, keywords = {bijelo vino, GC metoda, Gra\v{s}evina, HPLC metoda, kategorizacija, kvaliteta vina}, title = {Procjena kvalitete i kategorizacija vina Gra\v{s}evina Ilo\v{c}kog vinogorja}, keyword = {bijelo vino, GC metoda, Gra\v{s}evina, HPLC metoda, kategorizacija, kvaliteta vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perkovi\'{c}, Lucija}, year = {2018}, pages = {43}, keywords = {categorization, GC method, Gra\v{s}evina, HPLC method, white wine, wine quality}, title = {Quality evaluation and categorization of wines Gra\v{s}evina from Ilok vineyards}, keyword = {categorization, GC method, Gra\v{s}evina, HPLC method, white wine, wine quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font