Pregled bibliografske jedinice broj: 1258439
Proizvodnja i određivanje osnovnih parametara kakvoće domaćeg bijelog vina
Proizvodnja i određivanje osnovnih parametara kakvoće domaćeg bijelog vina, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1258439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i određivanje osnovnih parametara kakvoće domaćeg bijelog
vina
(Production and determination of basic quality parameters of domestic white
wine)
Autori
Golubić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
aroma vina, barrique, bistrila, hrastove bačve, kupažiranje, sorte vinove loze
(barrique, blending, clearification, oak barrels, white wine)
Sažetak
U ovom radu proizvedeno je domaće bijelo miješano vino vinskih sorti Graševina, Silvanac zeleni, Sovinjon bijeli, Muškat žuti i Šipon, berba 2018. godina. Vino je dobiveno postupkom proizvodnje bijelih vina. Tijekom proizvodnje vina vršeno je ošećerenje mošta, te inokulacija mošta kvascima Saccharomyces cerevisiae uz dodatak dohrane za kvasce. Fermentacija mošta provedena je u hrastovim bačvama. Potkraj tihog vrenja mladom vinu dodano je bistrilo bentonit. Vino je uzorkovano za analizu u ovom radu nakon 6 mjeseci stajanja u bariknoj bačvi. Kemijskom analizom vina određeni su nefermentirani šećeri, ukupni alkohol, ukupne i hlapive kiseline, pH, ukupni i slobodni sumporni dioksid. Dobiveni rezultati zadovoljavaju vrijednosti propisane zakonskom regulativom Republike Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)