Pregled bibliografske jedinice broj: 1258434
NAČINI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJEŠTAJ I ČUVANJE VINA
NAČINI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJEŠTAJ I ČUVANJE VINA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1258434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NAČINI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJEŠTAJ I ČUVANJE VINA
(METHODS OF WINE AGEING AND WINE STORAGE AREAS)
Autori
Češković, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
dozrijevanje vina, hrastova bačva, starenje vina
(bottle ageing, oak barrel, wine ageing)
Sažetak
Svako vino tijekom procesa proizvodnje prolazi fazu dozrijevanja. Tad dolazi do izgradnje organoleptičkih svojstava i razvoja bistroće. Proces dozrijevanja može se podijeliti na dvije faze-dozrijevanje prije samog flaširanja te starenje vina u bocama. Tradicionalno se dozrijevanje odvija u hrastovoj bačvi koja usprkos određenim nedostacima vinu pruža neke nezamjenjive dobrobiti poput određenih aroma te blage oksidacije koja pozitivno utječe na svojstva vina. Osim klasične metode dozrijevanja u hrastovim bačvama pojavljuju se alternativne metode poput upotrebe hrastovih strugotina u spremnicima od nehrđajućeg čelika. Kad se govori o dozrijevanju ne treba zaboraviti važnost prostora u kojima se vino čuva. To su obično vinski podrumi sa svojim jasno definiranim karakteristikama i uvjetima temperature i relativne vlažnosti zraka, gdje se najčešće čuvaju boce u kojima se odvija proces starenja vina. U novije vrijeme istražuju se mogućnosti dozrijevanja vina u bocama, inoxu ili amforama pod morem, no potrebno je provesti daljnja istraživanja organoleptičkih i kemijskih svojstava takvih vina, kao i isplativost njihove proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)