Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1258434

NAČINI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJEŠTAJ I ČUVANJE VINA


Češković, Dorotea
NAČINI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJEŠTAJ I ČUVANJE VINA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1258434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NAČINI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJEŠTAJ I ČUVANJE VINA
(METHODS OF WINE AGEING AND WINE STORAGE AREAS)

Autori
Češković, Dorotea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2021

Stranica
25

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
dozrijevanje vina, hrastova bačva, starenje vina
(bottle ageing, oak barrel, wine ageing)

Sažetak
Svako vino tijekom procesa proizvodnje prolazi fazu dozrijevanja. Tad dolazi do izgradnje organoleptičkih svojstava i razvoja bistroće. Proces dozrijevanja može se podijeliti na dvije faze-dozrijevanje prije samog flaširanja te starenje vina u bocama. Tradicionalno se dozrijevanje odvija u hrastovoj bačvi koja usprkos određenim nedostacima vinu pruža neke nezamjenjive dobrobiti poput određenih aroma te blage oksidacije koja pozitivno utječe na svojstva vina. Osim klasične metode dozrijevanja u hrastovim bačvama pojavljuju se alternativne metode poput upotrebe hrastovih strugotina u spremnicima od nehrđajućeg čelika. Kad se govori o dozrijevanju ne treba zaboraviti važnost prostora u kojima se vino čuva. To su obično vinski podrumi sa svojim jasno definiranim karakteristikama i uvjetima temperature i relativne vlažnosti zraka, gdje se najčešće čuvaju boce u kojima se odvija proces starenja vina. U novije vrijeme istražuju se mogućnosti dozrijevanja vina u bocama, inoxu ili amforama pod morem, no potrebno je provesti daljnja istraživanja organoleptičkih i kemijskih svojstava takvih vina, kao i isplativost njihove proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Češković, Dorotea
NAČINI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJEŠTAJ I ČUVANJE VINA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Češković, D. (2021) 'NAČINI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJEŠTAJ I ČUVANJE VINA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}e\v{s}kovi\'{c}, Dorotea}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {dozrijevanje vina, hrastova ba\v{c}va, starenje vina}, title = {NA\v{C}INI DOZRIJEVANJA I PROSTORI ZA SMJE\v{S}TAJ I \v{C}UVANJE VINA}, keyword = {dozrijevanje vina, hrastova ba\v{c}va, starenje vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}e\v{s}kovi\'{c}, Dorotea}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {bottle ageing, oak barrel, wine ageing}, title = {METHODS OF WINE AGEING AND WINE STORAGE AREAS}, keyword = {bottle ageing, oak barrel, wine ageing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font