Pregled bibliografske jedinice broj: 1258431
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PREŠANOG ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PREŠANOG ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1258431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PREŠANOG ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA
(TECHNOLOGY OF COLD PRESSED OIL FROM GRAPE SEEDS)
Autori
Galović, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2021
Stranica
29
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
hladno prešanje, komina, sjemenke grožđa, polifenoli, ulje
(cold pressing, grape seeds, oil, polyphenols, pomace, seeds)
Sažetak
Komina koja zaostaje nakon obrade grožđa je bogata bioaktivnim spojevima pa se u posljednje vrijeme sve više istražuje kako ju iskoristiti za proizvodnju visokovrijednih proizvoda. Jedan od tih proizvoda je i ulje od sjemenki grožđa. Ulje je bogato polifenolima, polinezasićenim i mononezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Koristi se u prehrambenoj industriji i kulinarstvu zbog visoke točke dimljenja i neutralnog okusa. Zbog svojih antikancerogenih, hepatoprotektivnih, protuupalnih, antidijabetičkih, kardioprotektivnih, antimikrobnih i neuroprotektivnih svojstava ima primjenu u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te medicini. Najčešća metoda koja se upotrebljava za proizvodnju spomenutog kvalitetnog i sigurnog ulja je hladno prešanje, kojim se dobije ulje koje u sebi nema ostataka otapala i bogato je bioaktivnim spojevima. Postoji i ekstrakcija n-heksanom tzv. Soxhletova ekstrakcija, no nedostatak ove metode je korištenje otapala. U zadnje vrijeme se radi na razvoju suvremenih metoda ekstrakcije kod kojih se troši manje energije, minimizira se ili izbjegava upotreba organskih otapala i nema negativnog utjecaja toplinske razgradnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)