Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1258431

TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PREŠANOG ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA


Galović, Anita
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PREŠANOG ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1258431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PREŠANOG ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA
(TECHNOLOGY OF COLD PRESSED OIL FROM GRAPE SEEDS)

Autori
Galović, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2021

Stranica
29

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
hladno prešanje, komina, sjemenke grožđa, polifenoli, ulje
(cold pressing, grape seeds, oil, polyphenols, pomace, seeds)

Sažetak
Komina koja zaostaje nakon obrade grožđa je bogata bioaktivnim spojevima pa se u posljednje vrijeme sve više istražuje kako ju iskoristiti za proizvodnju visokovrijednih proizvoda. Jedan od tih proizvoda je i ulje od sjemenki grožđa. Ulje je bogato polifenolima, polinezasićenim i mononezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Koristi se u prehrambenoj industriji i kulinarstvu zbog visoke točke dimljenja i neutralnog okusa. Zbog svojih antikancerogenih, hepatoprotektivnih, protuupalnih, antidijabetičkih, kardioprotektivnih, antimikrobnih i neuroprotektivnih svojstava ima primjenu u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te medicini. Najčešća metoda koja se upotrebljava za proizvodnju spomenutog kvalitetnog i sigurnog ulja je hladno prešanje, kojim se dobije ulje koje u sebi nema ostataka otapala i bogato je bioaktivnim spojevima. Postoji i ekstrakcija n-heksanom tzv. Soxhletova ekstrakcija, no nedostatak ove metode je korištenje otapala. U zadnje vrijeme se radi na razvoju suvremenih metoda ekstrakcije kod kojih se troši manje energije, minimizira se ili izbjegava upotreba organskih otapala i nema negativnog utjecaja toplinske razgradnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Galović, Anita
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PREŠANOG ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Galović, A. (2021) 'TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PREŠANOG ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Galovi\'{c}, Anita}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {hladno pre\v{s}anje, komina, sjemenke gro\v{z}\dja, polifenoli, ulje}, title = {TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE HLADNO PRE\v{S}ANOG ULJA IZ SJEMENKI GRO\v{Z}\DJA}, keyword = {hladno pre\v{s}anje, komina, sjemenke gro\v{z}\dja, polifenoli, ulje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Galovi\'{c}, Anita}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {cold pressing, grape seeds, oil, polyphenols, pomace, seeds}, title = {TECHNOLOGY OF COLD PRESSED OIL FROM GRAPE SEEDS}, keyword = {cold pressing, grape seeds, oil, polyphenols, pomace, seeds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font