Pregled bibliografske jedinice broj: 1258426
ODREĐIVANJE POJEDINIH MINERALA U VINU SORTE RAJNSKI RIZLING
ODREĐIVANJE POJEDINIH MINERALA U VINU SORTE RAJNSKI RIZLING, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1258426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE POJEDINIH MINERALA U VINU SORTE RAJNSKI RIZLING
(DETERMINATION OF CERTAIN MINERALS IN WINE RHINE RIESLING)
Autori
Piljek, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
bijelo vino, minerali, Plešivica, Rajnski rizling
(minerals, Plešivica subregion, Rhine Riesling, white wine)
Sažetak
Kemijski sastav, te udjeli i međusobni odnosi pojedinih sastojaka vina direktno utječu na kvalitetu i senzorna svojstva vina. Poznavanje njihovih udjela je od izuzetne važnosti za procjenu kvalitete i autentičnosti vina. Između velikog broja sastojaka mogu se istaknuti mineralni sastojci čija prisutnost i udio utječe na senzorska svojstva, zdravstvenu ispravnost i zemljopisno podrijetlo vina. Enološke prakse u različitim fazama proizvodnje vina mogu također biti izvor makro i mikroelemenata u vinu. Stoga je važno pratiti razine određenih elemenata u moštu i vinu, jer metali mogu uzrokovati nepoželjne promjene arome, okusa i boje vina, a neki su potencijalno toksični za ljude. U ovom radu analizirana su vina Rajnski Rizling šest proizvođača zapadne kontinentalne Hrvatske, regije Središnja bregovita, Hrvatska, podregije Plešivica, godina proizvodnje 2018. Fizikalno-kemijskim metodama određene su koncentracije šećera, sumpora, ukupnih i hlapivih kiselina te alkohola. Tehnikom induktivno spregnute plazme masene spektrometrije (ICP-MS) utvrđena je i koncentracija 8 minerala. Sva analizirana vina bila su u skladu s koncentracijama propisane Zakonom o vinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)