Pregled bibliografske jedinice broj: 1258302
GMO analiza: neposredne metode nasuprot posrednim
GMO analiza: neposredne metode nasuprot posrednim // Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 138-139 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1258302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
GMO analiza: neposredne metode nasuprot posrednim
(GMO analysis: direct methods versus indirect ones)
Autori
Hanzer, Renata ; Duka, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 138-139
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
GMO, PCR, brzi testovi, službene kontrole
(GMO, PCR, lateral flow test, official control)
Sažetak
Genetski modificirani organizmi dobiveni su primjenom rekombinantne DNA tehnologije. Najzastupljeniji su proizvodi kod kojih je strana DNA ubačena u genom domaćina. Takva novonastala DNA najčešće kodira novi protein što u konačnici rezultira ispoljavanjem novih svojstava. Zbog navedenog GMO analiza može se provesti na dva osnovna načina: neposrednim metodama (direktnim) gdje spadaju analize zasnovane na detekciji novonastale rekombinantne DNA, te posrednim metodama (indirektnim) gdje podrazumijevamo metode zasnovane na analizi proteina nastalih posredno izmjenom u lancu DNA. U neposredne metode spadaju PCR metode, a u posredne imunološki testovi poput ELISA testa i takozvani brzi testovi. Rekombinantna DNA prisutna je u svakom genetski modificiranom organizmu, no rekombinantni proteini mogu ili ne moraju eksprimirati. U slučajevima kada se tehnologija primjenjuje s ciljem utišavanja gena neće doći do produkcije novonastalog proteina, također kada govorimo o prerađevinama tehnološki procesi korišteni u preradi mogu dovesti do denaturacije proteina i tako utjecati na sposobnost sudjelovanja u imunološkim reakcijama. DNA metode specifične su za svaki pojedinačni događaj, dok proteinske metode detektiraju protein koji može nastati različitim modifikacijama. Zbog navedenog proteinski testovi ne jamče pouzdan nalaz, te nisu prihvatljivi za službene kontrole. Metode zasnovane na detekciji rekombinantne DNA metode su izbora jer jamče visoku osjetljivost, točnost i specifičnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija