Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1257311

Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina


Shahini, Fiona
Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1257311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina
(Influence of sulfurization on the wine quality)

Autori
Shahini, Fiona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2022

Stranica
36

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
sumporenje, sumporni dioksid, sumporni spojevi, vino
(sulfurization, sulphur compounds, sulphur dioxide, wine)

Sažetak
Sumpor je u modernom vinarstvu nezaobilazan, no potrebno je znati kako, kada, zašto i u koli-koj ga mjeri treba koristiti. U proizvodnji vina sumporni dioksid ima višestruku ulogu: sprječava oksidaciju (posmeđivanje) mošta i vina, djeluje antiseptički (uklanja neželjenu mikrofloru iz vina), ubrzava bistrenje mošta i vina taloženjem različitih nečistoća koje utječu na kvalitetu. Kvasci tijekom fermentacije prirodno proizvode male količine sumpornog dioksida, pa ga tako da u manjim koncentracijama sadrže sva vina. Praksa dodavanja sumpornog dioksida tijekom procesa proiz-vodnje za stabilizaciju ili čuvanje vina seže daleko u prošlost. Manji dio dodanog sumpornog dioksida ostaje slobodan u vinu tj. aktivan, a veći dio se veže na određene sastojke mošta, tj. vina. Koncentracije sumpornog dioksida su obično veće u bijelim i roze vinima, a puno su veće u slatkim nego u crnim ili narančastim vinima koja prirodnu antioksidacijsku zaštitu dobivaju od tanina. Proizvodnja vina bez dodanog sumpornog dioksida prepuna je izazova, a ona su podlo-žnija greškama, varijacijama u boci i prijevremenom starenju. Korištenje sumpor zakonski je propisano u svakoj zemlji, što olakšava proizvodnju vina i omogućuje da na tržište dođe vino bez mana i bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Shahini, Fiona
Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Shahini, F. (2022) 'Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Shahini, Fiona}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {sumporenje, sumporni dioksid, sumporni spojevi, vino}, title = {Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina}, keyword = {sumporenje, sumporni dioksid, sumporni spojevi, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Shahini, Fiona}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {sulfurization, sulphur compounds, sulphur dioxide, wine}, title = {Influence of sulfurization on the wine quality}, keyword = {sulfurization, sulphur compounds, sulphur dioxide, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font