Pregled bibliografske jedinice broj: 1257311
Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina
Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1257311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sumporenja na kvalitetu vina
(Influence of sulfurization on the wine quality)
Autori
Shahini, Fiona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2022
Stranica
36
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
sumporenje, sumporni dioksid, sumporni spojevi, vino
(sulfurization, sulphur compounds, sulphur dioxide, wine)
Sažetak
Sumpor je u modernom vinarstvu nezaobilazan, no potrebno je znati kako, kada, zašto i u koli-koj ga mjeri treba koristiti. U proizvodnji vina sumporni dioksid ima višestruku ulogu: sprječava oksidaciju (posmeđivanje) mošta i vina, djeluje antiseptički (uklanja neželjenu mikrofloru iz vina), ubrzava bistrenje mošta i vina taloženjem različitih nečistoća koje utječu na kvalitetu. Kvasci tijekom fermentacije prirodno proizvode male količine sumpornog dioksida, pa ga tako da u manjim koncentracijama sadrže sva vina. Praksa dodavanja sumpornog dioksida tijekom procesa proiz-vodnje za stabilizaciju ili čuvanje vina seže daleko u prošlost. Manji dio dodanog sumpornog dioksida ostaje slobodan u vinu tj. aktivan, a veći dio se veže na određene sastojke mošta, tj. vina. Koncentracije sumpornog dioksida su obično veće u bijelim i roze vinima, a puno su veće u slatkim nego u crnim ili narančastim vinima koja prirodnu antioksidacijsku zaštitu dobivaju od tanina. Proizvodnja vina bez dodanog sumpornog dioksida prepuna je izazova, a ona su podlo-žnija greškama, varijacijama u boci i prijevremenom starenju. Korištenje sumpor zakonski je propisano u svakoj zemlji, što olakšava proizvodnju vina i omogućuje da na tržište dođe vino bez mana i bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)