Pregled bibliografske jedinice broj: 1257225
Preferencije studenata prema čokoladnim namazima
Preferencije studenata prema čokoladnim namazima // Glasilo Future, 5 (2022), 5-6; 1-12 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1257225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preferencije studenata prema čokoladnim namazima
(Students' preferences for chocolate spreads)
Autori
Hadelan, Lari ; Marković, Anja ; Mesić, Željka ; Zrakić Sušac, Magdalena
Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 5
(2022), 5-6;
1-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
čokoladni namaz, tržište, konzumacija, student
(chocolate spread, market, consumption, student.)
Sažetak
Čokoladni namazi su desertna namirnica koje karakterizira privlačan okus, ali i visoka kalorijska vrijednost. Najviše se prodaju u Aziji iako, po glavi stanovnika, najviše na njihovu nabavu troše Europljani. Hrvatsko tržište čokoladnih namaza je visoko koncentrirano s dominacijom talijanske Nutelle i hrvatske Lino Lade. U novije vrijeme pojavljuju se i "zdravije" inačice čokoladnih namaza s namirnicama koje odlikuju bolji nutritivni sastav i zdravstvena percepcija. Cilj rada bio je utvrditi osnovne tržišne značajke čokoladnih namaza i preferencije studenata prema njima. Uz analizu relevantnih sekundarnih izvora podataka, u radu je provedena anketa sa sudjelovanjem 96 studenata Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U obradi rezultata korištene su jednovarijantne (frekvencija i distribucija) i dvovarijantne (hi- kvadrat test) metode statističke analize. Rezultati ankete ukazuju da većina ispitanika konzumira čokoladne namaze jednom mjesečno, podjednako kupuju poznate brandove namaza kao i trgovačke robne marke. U odabiru između Nutelle i Lino Lade ispitanici daju blagu prednost hrvatskom brandu, prvenstveno zbog niže cijene, boljeg okusa i države podrijetla. Ispitanici ocjenjuju slatke namaze s hrvatskih OPG-ova perspektivnim proizvodima, ali ih uglavnom ne smatraju dovoljno dobrom zamjenom postojećih čokoladnih namaza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Nutricionizam, Ekonomija