Pregled bibliografske jedinice broj: 1257091
UTJECAJ UDISANJA NORMOBARIČNOG KISIKA NA PARAMETRE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKIH KRVNIH ŽILA
UTJECAJ UDISANJA NORMOBARIČNOG KISIKA NA PARAMETRE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKIH KRVNIH ŽILA, 2019., diplomski rad, diplomski, Split
CROSBI ID: 1257091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ UDISANJA NORMOBARIČNOG KISIKA NA PARAMETRE
ELASTIČNOSTI ARTERIJSKIH KRVNIH ŽILA
(THE EFFECTS OF NORMOBARIC OXYGEN BREATHING ON
ARTERIAL STIFFNESS PARAMETERS)
Autori
Anđela Đelalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Split
Datum
22.10
Godina
2019
Stranica
60
Mentor
Ivana Mudnić
Ključne riječi
Arterijska elastičnost, augmentacijski indeks, središnji sistolički tlak, hiperoksija, vino
(arterial stiffness, augmentation index, central systolic pressure, hyperoxia, wine)
Sažetak
Uvod i cilj: Udisanje normobaričnoga kisika koristi se kao terapija u različitim bolestima. Kako se često koristi empirijski, bolesnici mogu biti izloženi značajnim periodima hiperoksije, što rezultira oksidativnim stresom, vazokonstrikcijom i pogoršanjem arterijske elastičnosti. S druge strane, brojne su studije pokazale kako umjerena konzumacija vina smanjuje rizik oboljevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, koje se vezuju uz vazokonstrikciju i oksidativni stres. Stoga je cilj istraživanja bio istražiti učinke umjerene konzumacije crnoga i crvenoga vina na parametre arterijske elastičnosti i krvni tlak prije i poslije hiperoksije. Materijali i metode: U randomizirano ukriženo ispitivanje uključeni su naizgled zdravi ispitanici, muškoga spola, dobi od 44 do 55 godina, koji nisu bili liječeni lijekovima (N = 9). Studija je trajala deset tjedana ; dva tjedna bez konzumacije ikakvih alkoholna pića (drive in), tri tjedna konzumacije crnoga ili crvenoga vina, zatim ponovno dva tjedna bez konzumacije ikakvih alkoholna pića (wash out), te tri tjedna konzumacije drugog, crvenog ili crnog vina. Tijekom tri tjedna ispitanici su uz obrok konzumirali 300 ml crnoga ili crvenoga vina sorte Plavac mali. Hemodinamski parametri, krvni tlak i arterijska elastičnost mjereni su uređajem Arteriograph (TensioMed TM, Budimpešta, Mađarska). Mjerenja su vršena na kraju svakoga perioda u kontrolnim uvjetima i nakon 30- minutnog udisanja 100%-nog normobaričnoga kisika. Rezultati: Konzumacija vina nije dovela do promjena arterijskoga tlaka u kontrolnim uvjetima. Udisanje kisika u svakoj je fazi pokusa izazvalo povećanje arterijskoga tlaka, perifernog sistoličkog i dijastoličkog za oko 7 mm Hg, a središnjeg sistoličkog za 13 mm Hg. Periferni i središnji augmentacijski indeksi povećali su se za oko 30% nakon intervencije kisikom. Nakon konzumacije vina to je povećanje bilo manje, što je izraženije nakon konzumacije vina s većim sadržajem polifenola. Nakon intervencije kisikom uz konzumaciju vina povećanje središnjeg sistoličkog tlaka bilo je približno dvostruko manje, kao i vrijednosti AIx-a. Zaključak: U kontrolnim uvjetima umjerena konzumacija vina ne utječe na ispitivane hemodinamske parametre. Udisanjem kisika pogoršava se arterijska elastičnost. Tijekom hiperoksije umjerenom konzumacijom vina, osobito onoga bogatijega polifenolima, postoji trend smanjenog pogoršanja arterijske elastičnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-8652 - Biološki učinci vina: utjecaj vinifikacijske tehnologije, dealkoholizacije i starenja vina (BioWine) (Boban, Mladen, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split
Profili:
Ivana Mudnić
(mentor)