Pregled bibliografske jedinice broj: 1256294
Izrada nutritivne deklaracije za brašno-konditorski proizvod
Izrada nutritivne deklaracije za brašno-konditorski proizvod // Stručni skup nastavnika i nastavnica iz obrazovnog sektora poljoprivreda, prehrana i veterina
Knin, Hrvatska, 2018. (radionica, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 1256294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izrada nutritivne deklaracije za brašno-konditorski proizvod
(Creation of a nutrition declaration for a flour-confectionery product)
Autori
Friganović, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Stručni skup nastavnika i nastavnica iz obrazovnog sektora poljoprivreda, prehrana i veterina
Mjesto i datum
Knin, Hrvatska, 26.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Radionica
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
informiranje potrošača o hrani, obvezne informacije, nutritivna deklaracija, brašno-konditorski proizvod
(provision of food information to consumers, mandatory information, nutrition declaration, flour-confectionery product)
Sažetak
Cilj radionice bio je izraditi nutritivnu deklaraciju (samo obvezne podatke) za brašno-konditorski proizvod "keks" – izračunati količine hranjivih tvari na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda te ukupnu energetsku vrijednost proizvoda (na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda) na temelju sljedećih podataka/uputa: potrebno je koristiti metodu tzv. "izračuna receptom" ; receptura proizvoda i sadržaj hranjivih tvari (u g) na 100 g pojedinih sirovina za proizvodnju proizvoda "keks" su prikazani tablično ; jedinica konzumacije proizvoda je 2 keksa, odnosno 25 g proizvoda ; vrijednosti je potrebno zaokružiti prema pravilima navedene metode. Prema dobivenim podacima te iz podataka preporučenog dnevnog unosa energije i odabranih hranjivih tvari za odraslu osobu (Uredba (EU) br. 1169/2011, Prilog XIII, dio B) izračunat je postotak preporučenog dnevnog unosa energije i odabranih hranjivih tvari za odraslu osobu za jedinicu konzumacije proizvoda "keks".
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Skup je održan na Veleučilištu "Marko Marulić" u Kninu.
Organizatori: Međužupanijsko stručno vijeće prehrane za Istarsku, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku i Zadarsku županiju (MŽSV) Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar.