Pregled bibliografske jedinice broj: 1256290
Upotreba bilja s krša u pekarstvu
Upotreba bilja s krša u pekarstvu // Znanstveno-stručni skup u povodu 10. godišnjice osnivanja Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu – "Plodovi prirode proplanaka i vrleti Knina i Promine"
Knin, Hrvatkska, 2015. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1256290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba bilja s krša u pekarstvu
(The use of karst herbs in bakery products)
Autori
Friganović, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Znanstveno-stručni skup u povodu 10. godišnjice osnivanja Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu – "Plodovi prirode proplanaka i vrleti Knina i Promine"
Mjesto i datum
Knin, Hrvatkska, 09.06.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
funkcionalna hrana ; pekarski proizvodi ; obogaćeni proizvodi ; bilje s krša ; pčelinji proizvodi
(functional food ; bakery products ; enriched products ; karst herbs ; bee products)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je razviti nove funkcionalne i tradicionalne proizvode na bazi žitarica s manjim udjelom soli, s više topljivih i netopljivih vlakana, s povećanim udjelom proteina te obogaćene biljem ili ekstraktima bilja s krškog područja, voćem i pčelinjim proizvodima, dakle većinom proizvode koji donose konkretnu zdravstvenu dobrobit odnosno izravno utječu na balansiranje fizioloških funkcija organizma, očuvanje zdravlja i smanjenje rizika oboljenja. Razvoj i komercijalizacija spomenutih funkcionalnih i tradicionalnih proizvoda na bazi žitarica te popularizacija uzgoja krških kultura pruža veliku mogućnost razvoja malim i srednjim poduzetnicima uz mogućnost udruživanja s turističkim sektorom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Organizatori: Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu i Hrvatsko društvo za sustave – CROSS
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZO--RC.2.2.02-0002 - Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC) (Ćurić, Duška; Friganović, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Emilija Friganović
(autor)