Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1255955

Bioaktivni peptidi iz sira


Tudor Kalit, Milna; Janda, Dana; Dolenčić Špehar, Iva; Bendelja Ljoljić, Darija; Kalit, Samir
Bioaktivni peptidi iz sira // 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture : Proceedings / Carović-Stanko, K ; Širić, I. (ur.).
Zagreb, 2023. str. 403-408 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1255955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivni peptidi iz sira
(Bioactive peptides from cheese)

Autori
Tudor Kalit, Milna ; Janda, Dana ; Dolenčić Špehar, Iva ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Kalit, Samir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture : Proceedings / Carović-Stanko, K ; Širić, I. - Zagreb, 2023, 403-408

Skup
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sir ; bioaktivni peptidi ; proteoliza ; zrenje
(cheese ; bioactive peptides ; proteolysis ; ripening)

Sažetak
Bioaktivni peptidi podrijetlom iz kazeina i proteina sirutke najbrojnija su skupina bioaktivnih tvari sadržanih u mliječnim proizvodima. To su fragmenti nastali cijepanjem proteina, sastavljeni od 3 do 20 aminokiselina, koji nastaju tijekom probave u humanom organizmu ili tijekom procesa prerade mlijeka. Sirevi, uz fermentirana mlijeka predstavljaju glavne izvore bioaktivnih peptida. Brojna istraživanja pokazala su da su sirevi dobar izvor antihipertenzivnih, antitrombotičnih, opioidnih, antimikrobnih, imunomodulatornih, antioksidativnih peptida i peptida koji vežu mineralne tvari. Zbog navedenih bioaktivnih peptida sir se svrstava u skupinu funkcionalne hrane. Cilj ovog rada je dati pregled najznačajnijih bioaktivnih peptida podrijetlom iz sira te prikazati utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na njihov nastanak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Tudor Kalit, Milna; Janda, Dana; Dolenčić Špehar, Iva; Bendelja Ljoljić, Darija; Kalit, Samir
Bioaktivni peptidi iz sira // 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture : Proceedings / Carović-Stanko, K ; Širić, I. (ur.).
Zagreb, 2023. str. 403-408 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Tudor Kalit, M., Janda, D., Dolenčić Špehar, I., Bendelja Ljoljić, D. & Kalit, S. (2023) Bioaktivni peptidi iz sira. U: Carović-Stanko, K. & Širić, I. (ur.)58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture : Proceedings.
@article{article, author = {Tudor Kalit, Milna and Janda, Dana and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Kalit, Samir}, year = {2023}, pages = {403-408}, keywords = {sir, bioaktivni peptidi, proteoliza, zrenje}, title = {Bioaktivni peptidi iz sira}, keyword = {sir, bioaktivni peptidi, proteoliza, zrenje}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tudor Kalit, Milna and Janda, Dana and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Kalit, Samir}, year = {2023}, pages = {403-408}, keywords = {cheese, bioactive peptides, proteolysis, ripening}, title = {Bioactive peptides from cheese}, keyword = {cheese, bioactive peptides, proteolysis, ripening}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font