Pregled bibliografske jedinice broj: 12557
Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta
Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 12557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta
(Establishment of the operative parameters for instant cacao production)
Autori
Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda ; Magdić, Damir ; Flisak, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kakao instant; operativni parametri; fluidizacija; sušenje
(instant cacao; operative parameters; fluidization; drying)
Sažetak
U ovom radu opisan je postupak utvrđivanja optimalnih operativnih parametara prilikom stavljanja u pogon šaržnog postrojenja za proizvodnju kakao instanta u tvornici "Kandit" d.d., Osijek.
Prije početka proizvodnje za pojedinu šaržu postavljene su određene vrijednosti procesnih parametara, kao radne, te je praćena kakvoća na taj način dobivenog kakao instanta. postupak je ponavljan sve dok nisu utvrđeni procesni parametri koji daju kakao instant najbolje kakvoće.
Utvrđeno je da su najvažniji operativni parametri temperatura, vlažnost i protok zraka potrebnog za fluidizaciju i sušenje granula kakao instanta, te promjer dize, tlak zraka u dizi za špricanje i učestalost špricanja tekućine. Većinu ovih operativnih parametara može se precizno regulirati i za njih su utvrđene optimalne vrijednosti. Nasuprot tome, temperaturu i vlažnost zraka ne može se na ovom postrojenju sasvim precizno regulirati. Zbog toga je navedenom postrojenju potrebno dograditi uređaj koji će omogućavati precizno reguliranje temperature i vlažnosti potrebnog zraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek