Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 12557

Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta


Tomas, Srećko; Šeruga, Bernarda; Magdić, Damir; Flisak, Nataša
Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 12557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta
(Establishment of the operative parameters for instant cacao production)

Autori
Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda ; Magdić, Damir ; Flisak, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kakao instant; operativni parametri; fluidizacija; sušenje
(instant cacao; operative parameters; fluidization; drying)

Sažetak
U ovom radu opisan je postupak utvrđivanja optimalnih operativnih parametara prilikom stavljanja u pogon šaržnog postrojenja za proizvodnju kakao instanta u tvornici "Kandit" d.d., Osijek. Prije početka proizvodnje za pojedinu šaržu postavljene su određene vrijednosti procesnih parametara, kao radne, te je praćena kakvoća na taj način dobivenog kakao instanta. postupak je ponavljan sve dok nisu utvrđeni procesni parametri koji daju kakao instant najbolje kakvoće. Utvrđeno je da su najvažniji operativni parametri temperatura, vlažnost i protok zraka potrebnog za fluidizaciju i sušenje granula kakao instanta, te promjer dize, tlak zraka u dizi za špricanje i učestalost špricanja tekućine. Većinu ovih operativnih parametara može se precizno regulirati i za njih su utvrđene optimalne vrijednosti. Nasuprot tome, temperaturu i vlažnost zraka ne može se na ovom postrojenju sasvim precizno regulirati. Zbog toga je navedenom postrojenju potrebno dograditi uređaj koji će omogućavati precizno reguliranje temperature i vlažnosti potrebnog zraka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bernarda Šeruga (autor)

Avatar Url Damir Magdić (autor)

Avatar Url Srećko Tomas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomas, Srećko; Šeruga, Bernarda; Magdić, Damir; Flisak, Nataša
Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Tomas, S., Šeruga, B., Magdić, D. & Flisak, N. (1998) Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta. U: Marić, V. (ur.)3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Tomas, Sre\'{c}ko and \v{S}eruga, Bernarda and Magdi\'{c}, Damir and Flisak, Nata\v{s}a}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {49}, keywords = {kakao instant, operativni parametri, fluidizacija, su\v{s}enje}, title = {Utvr\djivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta}, keyword = {kakao instant, operativni parametri, fluidizacija, su\v{s}enje}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomas, Sre\'{c}ko and \v{S}eruga, Bernarda and Magdi\'{c}, Damir and Flisak, Nata\v{s}a}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {49}, keywords = {instant cacao, operative parameters, fluidization, drying}, title = {Establishment of the operative parameters for instant cacao production}, keyword = {instant cacao, operative parameters, fluidization, drying}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font