Pregled bibliografske jedinice broj: 12555
Mjesto i uloga prerade poljoprivrednih proizvoda u obnovi i razvitku Hrvatskog Podunavlja
Mjesto i uloga prerade poljoprivrednih proizvoda u obnovi i razvitku Hrvatskog Podunavlja // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 13-14 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 12555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mjesto i uloga prerade poljoprivrednih proizvoda u obnovi i razvitku Hrvatskog Podunavlja
(Role of agricultural products processing in reconstruction and development of Croatian Danubia)
Autori
Pozderović, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Marić, Vladimir - : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 13-14
Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Istočna Hrvatska; obnova; poljoprivredni proizvodi; prerada prehrambena industrija; obiteljska gospodarstva
(Eastern Croatia; reconstruction; development; agricultural products; food industry; small family busines)
Sažetak
Poljoprivredno zemljište na području Istočne Hrvatske je najkvalitetnije zemljište u R. Hrvatskoj s velikim mogućnostima proizvodnje kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda (sirovina). Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda prije rata je bila relativno razvijena s najvišim prirodima po jedinici površine u Hrvatskoj. Niti prije rata nije bila dovoljno iskorištena mogućnost proizvodnje kvalitetnog voća i povrća u toj regiji. Prije domovinskog rata na području Istočne Hrvatske postojali su kapaciteti za preradu poljoprivrednih proizvoda najvećim dijelom u okviru velikih PIK-ova. Ta prerada je obuhvaćala pretežitro tzv. baznu prehrambenu industriju sa proizvodnjom šećera, brašna, jestivog ulja, mesa i mlijeka. Prijeratni razvoj prerade poljoprivrednih proizvoda nije dovoljno pratio razvoj poljoprivredne proizvodnje tako da niti tzv. bazna prehrambena industrija nije bila dovoljno razvijena, još manje je bila razvijena prehrambena industrija s višim stupnjem finalizacije. Okupacijom dijela regije dio preradbenih kapaciteta je uništen ili oštećen, dio u tom vremenu nije bio u funkciji a neki kapaciteti su radili smanjenim obimom proizvodnje. Potrebno je utvrditi stanje pojedinih preradbenih kapaciteta, mogućnost obnove i daljnje proizvodnje te pravce razvitka prerade pojedinih sirovina. Obnova pojedinih kapaciteta mora biti u funkciji razvitka prema suvremenim trendovima u preradi poljoprivrednih proizvoda u visokokvalitetne prehrambene proizvode s visokim stupnjem finalizacije. Potrebno je osigurati sredstva i izraditi projektnu dokumentaciju do studije isplativosti za konkretne prioritetne programe. Pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u Istočnoj Hrvatskoj u narednom periodu su razvoj tzv. bazne prehrambene industrije, industrije s višim stupnjem finalizacije i malih obiteljskih gospodarstava. U radu su navedeni proizvodi i vrste prarade poljoprivrednih sirovina koje se mogu realizirati u industrijskim pogonima i u malim obiteljskim gospodarstvima. Također su navedeni prioritetni pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u Istočnoj Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113004
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(autor)