Pregled bibliografske jedinice broj: 1255467
Komparativna analiza sadržaja kolesterola i masnih kiselina u kokošjim i fazanskim jajima
Komparativna analiza sadržaja kolesterola i masnih kiselina u kokošjim i fazanskim jajima // Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 398-402 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1255467 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komparativna analiza sadržaja kolesterola i masnih kiselina u kokošjim i fazanskim jajima
(Comparative analysis of cholesterol and fatty acid content in hens and pheasant eggs)
Autori
Kralik, Zlata ; Košević, Manuela ; Galović, Olivera ; Križanec, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma
/ Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 398-402
Skup
58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
jaja ; kokoši ; fazanke ; kolesterol ; masne kiseline
(eggs ; hens ; pheasant ; cholesterol ; fatty acids)
Sažetak
Jaje je animalna namirnica, bogata hranjivim tvarima kao što su proteini, masti i vitamini. Osim kokošjih jaja koja su prisutna na tržištu, mogu se u prehrani ljudi koristiti i jaja drugih vrsta peradi, kao na primjer fazanska jaja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio analizirati sadržaj kolesterola i masnih kiselina u kokošjim i fazanskim jajima. Za analizu sadržaja masnih kiselina i kolesterola uzorkovano je 20 jaja (10 kokošjih i 10 fazanskih). Kokoši i fazanke hranjene su istom krmnom smjesom za nesilice, izbalansiranom na 17, 30% sirovih proteina. Uzorci su pripremljeni i analizirani prema priznatim znanstvenim metodama, a rezultati ukazuju da je sadržaj kolesterola veći u fazanskim u odnosu na kokošja jaja (913, 61 mg/100 g : 865, 73 mg/100g ; P>0, 05). Sadržaj ΣSFA i Σn-6 PUFA bio je statistički značajno manji kod kokošjih jaja u odnosu na jaja fazanki (P<0, 05), dok je sadržaj ΣMUFA i Σn-3 PUFA bio statistički značajno veći kod kokošjih jaja u odnosu na fazanska jaja (P<0, 05). Omjer Σn-6 PUFA/Σn-3 PUFA bio je vrlo visok kod obje vrste jaja. Značajno veći omjer utvrđen je kod fazanskih jaja u usporedbi s kokošjim jajima (15, 56 : 9, 64 ; P<0, 05). Ovi rezultati ukazuju da krmne smjese koje su se koristile u hranidbi kokoši i fazanki nisu sadržale krmiva koja mogu povećati udio poželjnih n-3 PUFA u jajima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju