Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1255348

Mišung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim štiklecima Borisa Szütsa


Beck, Boris
Mišung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim štiklecima Borisa Szütsa // Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu / Trischler, Renata (ur.).
Osijek: Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba, 2019. str. 419-427 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1255348 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mišung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim štiklecima Borisa Szütsa
(Mišung/Mixture in cuisine, language and culture - Germanisms in book "Drvinjski štikleci" of Boris Szüts)

Autori
Beck, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Skup
Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 06.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
autobiografija, kajkavski, germanizam, kulinarski recepti
(autobiography, Kajkavian, Germanism, culinary recipes)

Sažetak
U radu se analizira uloga zagrebačkih germanizama u autobiografskoj knjizi Borisa Szütsa, zagrebačkog feljtonista (1935.-2014.) „Drvinjski štikleci. Tak je kuhala baka Agneza. Drvinje, 1939. – 1945.“ (drugo, prošireno izdanje, Zagreb 2013). Germanizmi se promatraju kao primjeri multietničkog, multikulturalnog i višejezičnog naslijeđa, a nalaze se u sociokulturnim obrascima života, napose u receptima i opisu kuhanja i hranjenja te uređenja i opreme prostora blagovaonice i kuhinje. Autor germanizme čuva kako bi svjedočili o autentičnosti nostalgično opisanog vremena i lokaliteta te oni tako sudjeluju u stvaranju priče o djetinjstvu kao osebujne autobiografije.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Boris Beck (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Beck, Boris
Mišung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim štiklecima Borisa Szütsa // Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu / Trischler, Renata (ur.).
Osijek: Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba, 2019. str. 419-427 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Beck, B. (2019) Mišung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim štiklecima Borisa Szütsa. U: Trischler, R. (ur.)Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu.
@article{article, author = {Beck, Boris}, editor = {Trischler, R.}, year = {2019}, pages = {419-427}, keywords = {autobiografija, kajkavski, germanizam, kulinarski recepti}, title = {Mi\v{s}ung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim \v{s}tiklecima Borisa Sz\"{u}tsa}, keyword = {autobiografija, kajkavski, germanizam, kulinarski recepti}, publisher = {Njema\v{c}ka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih \v{S}vaba}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Beck, Boris}, editor = {Trischler, R.}, year = {2019}, pages = {419-427}, keywords = {autobiography, Kajkavian, Germanism, culinary recipes}, title = {Mi\v{s}ung/Mixture in cuisine, language and culture - Germanisms in book "Drvinjski \v{s}tikleci" of Boris Sz\"{u}ts}, keyword = {autobiography, Kajkavian, Germanism, culinary recipes}, publisher = {Njema\v{c}ka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih \v{S}vaba}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font