Pregled bibliografske jedinice broj: 1255348
Mišung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim štiklecima Borisa Szütsa
Mišung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim štiklecima Borisa Szütsa // Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu / Trischler, Renata (ur.).
Osijek: Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba, 2019. str. 419-427 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1255348 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mišung u kuhinji, jeziku i kulturi: germanizmi u Drvinjskim štiklecima Borisa Szütsa
(Mišung/Mixture in cuisine, language and culture - Germanisms in book "Drvinjski štikleci" of Boris Szüts)
Autori
Beck, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Skup
Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 06.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
autobiografija, kajkavski, germanizam, kulinarski recepti
(autobiography, Kajkavian, Germanism, culinary recipes)
Sažetak
U radu se analizira uloga zagrebačkih germanizama u autobiografskoj knjizi Borisa Szütsa, zagrebačkog feljtonista (1935.-2014.) „Drvinjski štikleci. Tak je kuhala baka Agneza. Drvinje, 1939. – 1945.“ (drugo, prošireno izdanje, Zagreb 2013). Germanizmi se promatraju kao primjeri multietničkog, multikulturalnog i višejezičnog naslijeđa, a nalaze se u sociokulturnim obrascima života, napose u receptima i opisu kuhanja i hranjenja te uređenja i opreme prostora blagovaonice i kuhinje. Autor germanizme čuva kako bi svjedočili o autentičnosti nostalgično opisanog vremena i lokaliteta te oni tako sudjeluju u stvaranju priče o djetinjstvu kao osebujne autobiografije.
Izvorni jezik
Hrvatski