Pregled bibliografske jedinice broj: 12552
Strateški pravci obnove i razvitka prehrambene industrije istočne Hrvatske
Strateški pravci obnove i razvitka prehrambene industrije istočne Hrvatske // Strategija gospodarskog razvitka istočne Hrvatske / Baba, Ljubomir, Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo ekonomista, 1997. str. 29-29 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 12552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Strateški pravci obnove i razvitka prehrambene industrije istočne Hrvatske
(The strategic objectives of renovation and developming of food industry of eastern Croatia)
Autori
Pozderović, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Strategija gospodarskog razvitka istočne Hrvatske
/ Baba, Ljubomir, Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina - Osijek : Hrvatsko društvo ekonomista, 1997, 29-29
Skup
Strategija gospodarskog razvitka istočne Hrvatske
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 27.11.1997. - 28.11.1997
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Istočna Hrvatska; gospodarstvo; obnova; razvitak; poljoprivredni proizvodi; prerada; prehrambena industrija; obiteljska gospodarstva
(Eastern Croatia; reconstruction; development; agricultural products; food industry; small family busines)
Sažetak
Poljoprivredno zemljište na području istočne Hrvatske je najkvalitetnije zemljište u R. Hrvatskoj s velikim mogućnostima proizvodnje kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda (sirovina). Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda prije rata je bila relativno razvijena s najvišim prirodima po jedinici površine u Hrvatskoj. Niti prije rata nije bila dovoljno iskorištena mogućnost proizvodnje kvalitetnog voća i povrća u toj regiji. Prije domovinskog rata na području istočne Hrvatske postojali su kapaciteti za preradu poljoprivrednih proizvoda najvećim dijelom u okviru velikih PIK-ova. Ta prerada je obuhvaćala pretežitro tzv. baznu prehrambenu industriju sa proizvodnjom šećera, brašna, jestivog ulja, mesa i mlijeka. Prijeratni razvoj prerade poljoprivrednih proizvoda nije dovoljno pratio razvoj poljoprivredne proizvodnje tako da niti tzv. bazna prehrambena industrija nije bila dovoljno razvijena, još manje je bila razvijena prehrambena industrija s višim stupnjem finalizacije. Okupacijom dijela regije dio preradbenih kapaciteta je uništen ili oštećen, dio u tom vremenu nije bio u funkciji a neki kapaciteti su radili smanjenim obimom proizvodnje. Potrebno je utvrditi stanje pojedinih preradbenih kapaciteta, mogućnost obnove i daljnje proizvodnje te pravce razvitka prerade pojedinih sirovina. Obnova pojedinih kapaciteta mora biti u funkciji razvitka prema suvremenim trendovima u preradi poljoprivrednih proizvoda u visokokvalitetne prehrambene proizvode s visokim stupnjem finalizacije. Potrebno je osigurati sredstva i izraditi projektnu dokumentaciju do studije isplativosti za konkretne prioritetne programe. Pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hraatskoj u narednom periodu su razvoj tzv. bazne prehrambene industrije, industrije s višim stupnjem finalizacije i malih obiteljskih gospodarstava. U radu su navedeni proizvodi i vrste prarade poljoprivrednih sirovina koje se mogu realizirati u industrijskim pogonima i u malim obiteljskim gospodarstvima. Također su navedeni prioritetni pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113004
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(autor)