Pregled bibliografske jedinice broj: 125517
Konduktometrijsko određivanje pepela pšeničnog brašna
Konduktometrijsko određivanje pepela pšeničnog brašna, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 125517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konduktometrijsko određivanje pepela pšeničnog brašna
(Determining the ash content in wheat flour by conductometric method)
Autori
Posavec, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.04
Godina
2003
Stranica
48
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Neposredni voditelj
Jukić, Marko
Ključne riječi
pepeo; pšenično brašno; konduktometrijska metoda
(ash; wheat flour; conductometric method)
Sažetak
Udio pepela (mineralnih tvari) služi kao mjerilo udjela čestica omotača u brašnu, te pokazuje stupanj iskoristivosti pšenice pri mljevenju. Na osnovu udjela pepela u pšeničnom brašnu vrši se tipizacija brašna. Neophodno je , tijekom mljevenja pšenice, što brže i jednostavnije odrediti udio pepela u pšeničnom brašnu. Metoda za određivanje udjela pepela koja daje brze i dobre rezultate je konduktometrijska metoda. Određivao se udio pepela u uzorcima pšeničnog brašna uobičajenom standardnom metodom spaljivanja ili žarenja prema ICC – Standardu 104/1 i konduktometrijskom metodom prema ICC - Standardu 157 primjenom konduktometra MA 5950 za izradu baždarne krivulje. Korišteno je 20 uzoraka pšeničnog brašna različitog udjela pepela (0, 403 – 1, 536 %). Na osnovu eksperimentalnih podataka utvrđeno je da se ukupna količina mineralnih tvari, odnosno udio pepela u pšeničnom brašnu, može odrediti mjerenjem električne provodljivosti uzorka, te unošenjem dobivenih vrijednosti u baždarnu krivulju koja se može izraditi na osnovu mjerenja nekoliko uzoraka s poznatim udjelom pepela, i to bez logaritmiranja rezultata. Zamjenom centrifugiranja vakuum filtracijom, miješanjem i povišenjem temperature ekstrakcije, te mjerenjem električne provodljivosti u suspenziji brašna i vode, primjenom jednostavnijeg TDS-chec konduktometra dobiveni su rezultati koji pokazuju visoku vrijednost koeficijenta linearne korelacije između udjela pepela određenog standardnom metodom i električne provodljivosti ekstrakta brašna, kao i koncentracije iona u ekstraktu i suspenziji pšeničnog brašna. Na osnovu dobivenih rezultata, zaključilo se kako se mjerenje električne provodljivosti može s velikom točnošću provoditi direktno u suspenziji brašna i vode, i to već nakon 15 minuta. Time smo modificirali i pojednostavili standardnu konduktometrijsku metodu određivanja udjela pepela u pšeničnom brašnu. Stoga je ovaj način određivanja sadržaja pepela, za razliku od standardne metode žarenja (ICC– Standard 104/1) i standardne konduktometrijske metode (ICC-Standard 157), jednostavniji, jeftiniji i brži, te je naročito primjenjiv u praksi gdje je potrebno brzo doći do podataka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija