Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 125517

Konduktometrijsko određivanje pepela pšeničnog brašna


Posavec, Lidija
Konduktometrijsko određivanje pepela pšeničnog brašna, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 125517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konduktometrijsko određivanje pepela pšeničnog brašna
(Determining the ash content in wheat flour by conductometric method)

Autori
Posavec, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
14.04

Godina
2003

Stranica
48

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Neposredni voditelj
Jukić, Marko

Ključne riječi
pepeo; pšenično brašno; konduktometrijska metoda
(ash; wheat flour; conductometric method)

Sažetak
Udio pepela (mineralnih tvari) služi kao mjerilo udjela čestica omotača u brašnu, te pokazuje stupanj iskoristivosti pšenice pri mljevenju. Na osnovu udjela pepela u pšeničnom brašnu vrši se tipizacija brašna. Neophodno je , tijekom mljevenja pšenice, što brže i jednostavnije odrediti udio pepela u pšeničnom brašnu. Metoda za određivanje udjela pepela koja daje brze i dobre rezultate je konduktometrijska metoda. Određivao se udio pepela u uzorcima pšeničnog brašna uobičajenom standardnom metodom spaljivanja ili žarenja prema ICC – Standardu 104/1 i konduktometrijskom metodom prema ICC - Standardu 157 primjenom konduktometra MA 5950 za izradu baždarne krivulje. Korišteno je 20 uzoraka pšeničnog brašna različitog udjela pepela (0, 403 – 1, 536 %). Na osnovu eksperimentalnih podataka utvrđeno je da se ukupna količina mineralnih tvari, odnosno udio pepela u pšeničnom brašnu, može odrediti mjerenjem električne provodljivosti uzorka, te unošenjem dobivenih vrijednosti u baždarnu krivulju koja se može izraditi na osnovu mjerenja nekoliko uzoraka s poznatim udjelom pepela, i to bez logaritmiranja rezultata. Zamjenom centrifugiranja vakuum filtracijom, miješanjem i povišenjem temperature ekstrakcije, te mjerenjem električne provodljivosti u suspenziji brašna i vode, primjenom jednostavnijeg TDS-chec konduktometra dobiveni su rezultati koji pokazuju visoku vrijednost koeficijenta linearne korelacije između udjela pepela određenog standardnom metodom i električne provodljivosti ekstrakta brašna, kao i koncentracije iona u ekstraktu i suspenziji pšeničnog brašna. Na osnovu dobivenih rezultata, zaključilo se kako se mjerenje električne provodljivosti može s velikom točnošću provoditi direktno u suspenziji brašna i vode, i to već nakon 15 minuta. Time smo modificirali i pojednostavili standardnu konduktometrijsku metodu određivanja udjela pepela u pšeničnom brašnu. Stoga je ovaj način određivanja sadržaja pepela, za razliku od standardne metode žarenja (ICC– Standard 104/1) i standardne konduktometrijske metode (ICC-Standard 157), jednostavniji, jeftiniji i brži, te je naročito primjenjiv u praksi gdje je potrebno brzo doći do podataka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (mentor)

Avatar Url Marko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Posavec, Lidija
Konduktometrijsko određivanje pepela pšeničnog brašna, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Posavec, L. (2003) 'Konduktometrijsko određivanje pepela pšeničnog brašna', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Posavec, Lidija}, year = {2003}, pages = {48}, keywords = {pepeo, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, konduktometrijska metoda}, title = {Konduktometrijsko odre\djivanje pepela p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na}, keyword = {pepeo, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, konduktometrijska metoda}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Posavec, Lidija}, year = {2003}, pages = {48}, keywords = {ash, wheat flour, conductometric method}, title = {Determining the ash content in wheat flour by conductometric method}, keyword = {ash, wheat flour, conductometric method}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font