Pregled bibliografske jedinice broj: 1255002
Stabilnost prinosa i kvalitete zrna ozime pšenice pri različitim razinama gnojidbe dušikom
Stabilnost prinosa i kvalitete zrna ozime pšenice pri različitim razinama gnojidbe dušikom // Zbornik sažetaka / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 73-73 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1255002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost prinosa i kvalitete zrna ozime pšenice
pri različitim razinama gnojidbe dušikom
(Stability of yield and grain quality of winter wheat
under different nitrogen fertilization levels)
Autori
Maričević, Marko ; Ikić, Ivica ; Jukić, Katarina ; Sever, Matija ; Stepinac, Domagoj ; Lovrić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 73-73
Skup
58.hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica, prinos, kvaliteta, AMMI analiza, stabilnost
(wheat, yield, quality, AMMI analysis, stability)
Sažetak
Ovo je istraživanje provedeno kako bi se utvrdila stabilnost prinosa zrna (GY) i sadržaja proteina u zrnu (GPC) kod 25 genotipova ozime pšenice uzgajanih u 16 okolina (kombinacija dvije lokacije, dvije vegetacijske sezone i četiri razine gnojidbe dušikom). AMMI analiza otkrila je značajne učinke genotipa (G), okoline (E) i GE interakcije za prinos zrna i sadržaj proteina u zrnu. Okolina je objasnila 74% odnosno 76% sume kvadrata tretmana za prinos zrna i sadržaj proteina u zrnu, dok su genotip i GE interakcija činili 11% i 15% sume kvadrata tretmana za prinos zrna i 20% i 4% sume kvadrata tretmana za sadržaj proteina u zrnu. AMMI 2 biplot otkrio je različite razine stabilnosti najbolje rangiranih genotipova za prinos zrna i sadržaj proteina u zrnu. Finlay i Wilkinsonov regresijski koeficijent (b) pokazao je umjerenu pozitivnu korelaciju (r=0, 40*) s prosječnim GY, što ukazuje da su najbolje rangirani genotipovi bili bolje prilagođeni okolinama s višim prinosima zrna. Nasuprot tome, korelacija između b i srednjeg GPC-a nije bila značajna, što sugerira da genotipovi nisu posebno prilagođeni određenim okolinama i da bi bila moguća istovremena selekcija na prosječnu vrijednost i stabilnost GPC-a. To je također potvrđeno umjerenom negativnom korelacijom između prosječnog GPC-a i koeficijenta varijacije (0, 50*), što sugerira da je GPC najbolje rangiranih genotipova pod manjim utjecajem različitih okolina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.
Profili:
Ana Lovrić
(autor)
Domagoj Stepinac
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)