Pregled bibliografske jedinice broj: 1254949
Standardi kvalitete i održivosti u ugostiteljstvu
Standardi kvalitete i održivosti u ugostiteljstvu // Hotelska kuća 2022 / Mikinac, Krešimir (ur.).
Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2022. str. 119-129 doi:/10.20867/hk.1.10 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1254949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Standardi kvalitete i održivosti u ugostiteljstvu
(Quality and sustainability standards in hospitality)
Autori
Vrtodušić Hrgović, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Hotelska kuća 2022
/ Mikinac, Krešimir - Opatija : Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2022, 119-129
Skup
1. znanstveno-stručna konferencija Hotelska kuća
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 21.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ISO 9001 ; IS0 14001 ; 1SO 50001 ; ugostiteljstvo ; rezultati primjene
(ISO 9001 ; IS0 14001 ; 1SO 50001 ; hospitality ; implementation results)
Sažetak
Globalna konkurencija i sve zahtjevniji kupci nameću potrebu za praćenjem trendova u svim aspektima poslovanja pri čemu fokus na kvalitetu i održivost predstavlja jedan od važnijih preduvjeta za uspješno i dugoročno pozicioniranje na međunarodnom tržištu. U tom kontekstu značajnu ulogu imaju međunarodni standardi sustava upravljanja kvalitetom (ISO 9001), okolišem (14001) i energijom (50001) te je u skladu s tim cilj ovog istraživanja analizirati postojeće stanje u pogledu primjene ovih sustava upravljanja u svijetu, Europskoj uniji te u Republici Hrvatskoj na razini cjelokupnog gospodarstva i posebno za ugostiteljstvo te ukazati na njihov značaj i ulogu u poslovanju što ujedno predstavlja svrhu ovog istraživanja. Provedena analiza pokazuje da se i dalje najviše primjenjuje standard ISO 9001 premda je u 2020. zabilježen pad u odnosu na 2013. godinu. Iako se u manjoj mjeri primjenjuju u odnosu na standard ISO 9001, kod standarda ISO 14001 i 50001 u promatranom je razdoblju zabilježen trend porasta. Analiza pokazuje da je u djelatnosti ugostiteljstva primjena ovih standarda u usporedbi sa svijetom i Europskom unijom još uvijek nedovoljna što zahtijeva poduzimanje mjera za poticanje njihove primjene. S obzirom na trend primjene integriranih sustava upravljanja temeljem dostupnih podataka za 2020. godinu analizirana je i povezanost između primjene standarda ISO 9001 i standarda 14001 na razini Europe. Dodatno kako bi se analizirali učinci primjene ovih standarda provedena je analiza dosadašnjih istraživanja u pogledu rezultata primjene sustava upravljanja kvalitetom, okolišem i energijom i njihove integracije s posebnim naglaskom na ugostiteljstvo budući da se radi o još uvijek nedovoljno istraženoj temi posebno u djelatnosti ugostiteljstva. Provedene analize i dobiveni rezultati predstavljat će osnovu za buduća istraživanja, unapređenje poslovne prakse te bržu i širu primjenu ovih međunarodnih standarda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Ana-Marija Vrtodušić Hrgović
(autor)