Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1254949

Standardi kvalitete i održivosti u ugostiteljstvu


Vrtodušić Hrgović, Ana-Marija
Standardi kvalitete i održivosti u ugostiteljstvu // Hotelska kuća 2022 / Mikinac, Krešimir (ur.).
Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2022. str. 119-129 doi:/10.20867/hk.1.10 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1254949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Standardi kvalitete i održivosti u ugostiteljstvu
(Quality and sustainability standards in hospitality)

Autori
Vrtodušić Hrgović, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Hotelska kuća 2022 / Mikinac, Krešimir - Opatija : Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2022, 119-129

Skup
1. znanstveno-stručna konferencija Hotelska kuća

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 21.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ISO 9001 ; IS0 14001 ; 1SO 50001 ; ugostiteljstvo ; rezultati primjene
(ISO 9001 ; IS0 14001 ; 1SO 50001 ; hospitality ; implementation results)

Sažetak
Globalna konkurencija i sve zahtjevniji kupci nameću potrebu za praćenjem trendova u svim aspektima poslovanja pri čemu fokus na kvalitetu i održivost predstavlja jedan od važnijih preduvjeta za uspješno i dugoročno pozicioniranje na međunarodnom tržištu. U tom kontekstu značajnu ulogu imaju međunarodni standardi sustava upravljanja kvalitetom (ISO 9001), okolišem (14001) i energijom (50001) te je u skladu s tim cilj ovog istraživanja analizirati postojeće stanje u pogledu primjene ovih sustava upravljanja u svijetu, Europskoj uniji te u Republici Hrvatskoj na razini cjelokupnog gospodarstva i posebno za ugostiteljstvo te ukazati na njihov značaj i ulogu u poslovanju što ujedno predstavlja svrhu ovog istraživanja. Provedena analiza pokazuje da se i dalje najviše primjenjuje standard ISO 9001 premda je u 2020. zabilježen pad u odnosu na 2013. godinu. Iako se u manjoj mjeri primjenjuju u odnosu na standard ISO 9001, kod standarda ISO 14001 i 50001 u promatranom je razdoblju zabilježen trend porasta. Analiza pokazuje da je u djelatnosti ugostiteljstva primjena ovih standarda u usporedbi sa svijetom i Europskom unijom još uvijek nedovoljna što zahtijeva poduzimanje mjera za poticanje njihove primjene. S obzirom na trend primjene integriranih sustava upravljanja temeljem dostupnih podataka za 2020. godinu analizirana je i povezanost između primjene standarda ISO 9001 i standarda 14001 na razini Europe. Dodatno kako bi se analizirali učinci primjene ovih standarda provedena je analiza dosadašnjih istraživanja u pogledu rezultata primjene sustava upravljanja kvalitetom, okolišem i energijom i njihove integracije s posebnim naglaskom na ugostiteljstvo budući da se radi o još uvijek nedovoljno istraženoj temi posebno u djelatnosti ugostiteljstva. Provedene analize i dobiveni rezultati predstavljat će osnovu za buduća istraživanja, unapređenje poslovne prakse te bržu i širu primjenu ovih međunarodnih standarda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada doi hk.fthm.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vrtodušić Hrgović, Ana-Marija
Standardi kvalitete i održivosti u ugostiteljstvu // Hotelska kuća 2022 / Mikinac, Krešimir (ur.).
Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2022. str. 119-129 doi:/10.20867/hk.1.10 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Vrtodušić Hrgović, A. (2022) Standardi kvalitete i održivosti u ugostiteljstvu. U: Mikinac, K. (ur.)Hotelska kuća 2022 doi:/10.20867/hk.1.10.
@article{article, author = {Vrtodu\v{s}i\'{c} Hrgovi\'{c}, Ana-Marija}, editor = {Mikinac, K.}, year = {2022}, pages = {119-129}, DOI = {/10.20867/hk.1.10}, keywords = {ISO 9001, IS0 14001, 1SO 50001, ugostiteljstvo, rezultati primjene}, doi = {/10.20867/hk.1.10}, title = {Standardi kvalitete i odr\v{z}ivosti u ugostiteljstvu}, keyword = {ISO 9001, IS0 14001, 1SO 50001, ugostiteljstvo, rezultati primjene}, publisher = {Fakultet za menad\v{z}ment u turizmu i ugostiteljstvu Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrtodu\v{s}i\'{c} Hrgovi\'{c}, Ana-Marija}, editor = {Mikinac, K.}, year = {2022}, pages = {119-129}, DOI = {/10.20867/hk.1.10}, keywords = {ISO 9001, IS0 14001, 1SO 50001, hospitality, implementation results}, doi = {/10.20867/hk.1.10}, title = {Quality and sustainability standards in hospitality}, keyword = {ISO 9001, IS0 14001, 1SO 50001, hospitality, implementation results}, publisher = {Fakultet za menad\v{z}ment u turizmu i ugostiteljstvu Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font