Pregled bibliografske jedinice broj: 1254524
ANALIZA PRAVNIH I OSTALIH AKATA KOJI IMAJU ZA CILJ SPRJEČAVANJE NASTAJANJA OTPADA OD HRANE S POSEBNIM OSVRTOM NA PROBLEMATIKU OTPADA OD HRANE U TURISTIČKIM DJELATNOSTIMA
ANALIZA PRAVNIH I OSTALIH AKATA KOJI IMAJU ZA CILJ SPRJEČAVANJE NASTAJANJA OTPADA OD HRANE S POSEBNIM OSVRTOM NA PROBLEMATIKU OTPADA OD HRANE U TURISTIČKIM DJELATNOSTIMA // ZBORNIK RADOVA 3. MEĐUNARODNA ZNANSTVENO-STRUČNA KONFERENCIJA ZA RAZVOJ RURALNOG TURIZMA
Sveti Martin na Muri, 2022. str. 282-294 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1254524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZA PRAVNIH I OSTALIH AKATA KOJI IMAJU ZA CILJ SPRJEČAVANJE NASTAJANJA OTPADA OD HRANE S POSEBNIM OSVRTOM NA PROBLEMATIKU OTPADA OD HRANE U TURISTIČKIM DJELATNOSTIMA
(ANALYSIS OF LEGAL AND OTHER ACTS AIMED AT PREVENTING THE GENERATION OF FOOD WASTE WITH REFERENCE TO THE PROBLEM OF FOOD WASTE IN TOURIST ACTIVITIES)
Autori
Zeko, Magdalena ; Sabol, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
ZBORNIK RADOVA 3. MEĐUNARODNA ZNANSTVENO-STRUČNA KONFERENCIJA ZA RAZVOJ RURALNOG TURIZMA
/ - , 2022, 282-294
Skup
3. MEĐUNARODNA ZNANSTVENO-STRUČNA KONFERENCIJA ZA RAZVOJ RURALNOG TURIZMA
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, 24.11.2022. - 25.11.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
doniranje hrane, kružno gospodarstvo, otpad, otpad od hrane u turizmu
(food donation, circular economy, waste, food waste in tourism)
Sažetak
U radu se analizira pravni okvir koji ima za cilj sprječavanje nastajanja otpada od hrane i to prvenstveno odredbe Zakona o poljoprivredi koji predstavlja krovni propis u ovom području. Uz navedeni zakon prikazan je i Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske, sustav doniranja hrane, mogućnost neprofitnih organizacija da se registriraju za obavljanje poslova posrednika u lancu doniranja hrane, doniranje hrane za životinje te porezna regulacija doniranja hrane. Prikazano je i kako je uređeno doniranje hrane na podzakonskoj razini (Pravilnik o doniranju hrane i hrane za životinje te Odluka o donošenju Programa potpore posrednicima u lancu doniranja hrane i/ili banci hrane). Uz navedeno, rad ujedno analizira kružno gospodarstvo i način na koji se ono može uklopiti u prehrambeni sustav koji osigurava da hrana koju konzumiramo nikada ne stvara otpad, a sve s ciljem ubrzanja prijelaza na održivi prehrambeni sustav koji ublažava klimatske promjene, preokreće gubitak biološke raznolikosti i osigurava opskrbu pristupačne hrane za sve građane. Analiza cjelokupne turističke industrije, načina na koji se baca hrana te načina na koji se turizam „bori“ protiv otpada od hrane može dovesti do praktičnih rješenja za smanjenjem bacanja hrane te samim time i reduciranja otpada organskog podrijetla pri čemu je bitno definirati uloge različitih dionika u ovom području. U tu svrhu raspravit će se i o tome kako turističke prakse mogu održati razvoj kružnog gospodarstva u turizmu primjenjujući praktična rješenja u svrhu čega će se analizirati prakse kružnog gospodarstva u turističkim djelatnostima te se samim time i ponuditi određena rješenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne tehničke znanosti, Pravo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Međimursko veleučilište u Čakovcu