Pregled bibliografske jedinice broj: 1254511
Okusi vode Hrvatske
Okusi vode Hrvatske // 2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 52-53 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1254511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Okusi vode Hrvatske
(Water taste in Croatia)
Autori
Hanić, Laura ; Jagečić, Lara ; Budić, Lahorka ; Stjepanović, Marija ; Šiljeg, Mario ; Habuda- Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 52-53
ISBN
978-953-7005-91-7
Skup
2. međunarodna studentska GREEN konferencija = 2nd International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2022)
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 02.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
voda ; kvaliteta vode ; mineralne tvari ; okus vode
(water ; water quality ; minerals ; taste of water)
Sažetak
Kemijski čista voda je tekućina bez boje, okusa i mirisa. Iako uglavnom vodu na navedeni način i percipiramo, karakteristike voda mogu se značajno razlikovati što dokazuju i rezultati istraživanja o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju provedena diljem Hrvatske. Naime, analitička izvješća ukazuju na značajne razlike u vrijednostima parametara pokazatelja kvalitete vode, naročito razlike u mineralnom sastavu te pojavnosti i udjelima pojedinih kemijskih tvari. Općenito, kvalitetu vode određuju fizikalna, kemijska, biološka i radiološka svojstva koja moraju biti u skladu sa zakonskim odredbama kako bi se stavnovništvu osigurala zdravstveno ispravna voda putem vodoopskrbnih sustava. Voda kao univerzalno otapalo, sadrži otopljene minerale čije koncentracije ovise prije svega o okolišnu u kojem se voda nalazi. Podzemne vode tako najčešće sadrže povećane koncentracije kationa kao što su kalcij (Ca2+), magnezij (Mg2+) te aniona poput bikarbonata (HCO -), klorida (Cl-) i sulfata (SO4 2-), a često su prisutne i povišene koncentracije iona željeza i mangana. Istraživanja pokazuju da upravo navedeni prirodni sastojci vode uzrokuju specifičan i osebujan okus. Cilj ovog rada je prikaz i usporedba okolišno uvjetovanog kemijskog sastava vode za ljudsku potrošnju u gradovima Republike Hrvatske koji je i temeljni razlog varijacije okusa vode za ljudsku potrošnju pojedinih vodoopskrbnih sustava u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne tehničke znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Lahorka Budić
(autor)
Mirna Habuda-Stanić
(autor)
Marija Stjepanović
(autor)
Mario Šiljeg
(autor)