Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1254511

Okusi vode Hrvatske


Hanić, Laura; Jagečić, Lara; Budić, Lahorka; Stjepanović, Marija; Šiljeg, Mario; Habuda- Stanić, Mirna
Okusi vode Hrvatske // 2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 52-53 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1254511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Okusi vode Hrvatske
(Water taste in Croatia)

Autori
Hanić, Laura ; Jagečić, Lara ; Budić, Lahorka ; Stjepanović, Marija ; Šiljeg, Mario ; Habuda- Stanić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 52-53

ISBN
978-953-7005-91-7

Skup
2. međunarodna studentska GREEN konferencija = 2nd International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2022)

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 02.06.2022. - 03.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
voda ; kvaliteta vode ; mineralne tvari ; okus vode
(water ; water quality ; minerals ; taste of water)

Sažetak
Kemijski čista voda je tekućina bez boje, okusa i mirisa. Iako uglavnom vodu na navedeni način i percipiramo, karakteristike voda mogu se značajno razlikovati što dokazuju i rezultati istraživanja o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju provedena diljem Hrvatske. Naime, analitička izvješća ukazuju na značajne razlike u vrijednostima parametara pokazatelja kvalitete vode, naročito razlike u mineralnom sastavu te pojavnosti i udjelima pojedinih kemijskih tvari. Općenito, kvalitetu vode određuju fizikalna, kemijska, biološka i radiološka svojstva koja moraju biti u skladu sa zakonskim odredbama kako bi se stavnovništvu osigurala zdravstveno ispravna voda putem vodoopskrbnih sustava. Voda kao univerzalno otapalo, sadrži otopljene minerale čije koncentracije ovise prije svega o okolišnu u kojem se voda nalazi. Podzemne vode tako najčešće sadrže povećane koncentracije kationa kao što su kalcij (Ca2+), magnezij (Mg2+) te aniona poput bikarbonata (HCO -), klorida (Cl-) i sulfata (SO4 2-), a često su prisutne i povišene koncentracije iona željeza i mangana. Istraživanja pokazuju da upravo navedeni prirodni sastojci vode uzrokuju specifičan i osebujan okus. Cilj ovog rada je prikaz i usporedba okolišno uvjetovanog kemijskog sastava vode za ljudsku potrošnju u gradovima Republike Hrvatske koji je i temeljni razlog varijacije okusa vode za ljudsku potrošnju pojedinih vodoopskrbnih sustava u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne tehničke znanosti, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Citiraj ovu publikaciju:

Hanić, Laura; Jagečić, Lara; Budić, Lahorka; Stjepanović, Marija; Šiljeg, Mario; Habuda- Stanić, Mirna
Okusi vode Hrvatske // 2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 52-53 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Hanić, L., Jagečić, L., Budić, L., Stjepanović, M., Šiljeg, M. & Habuda- Stanić, M. (2022) Okusi vode Hrvatske. U: Habuda-Stanić, M. (ur.)2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts.
@article{article, author = {Hani\'{c}, Laura and Jage\v{c}i\'{c}, Lara and Budi\'{c}, Lahorka and Stjepanovi\'{c}, Marija and \v{S}iljeg, Mario and Habuda- Stani\'{c}, Mirna}, editor = {Habuda-Stani\'{c}, M.}, year = {2022}, pages = {52-53}, keywords = {voda, kvaliteta vode, mineralne tvari, okus vode}, isbn = {978-953-7005-91-7}, title = {Okusi vode Hrvatske}, keyword = {voda, kvaliteta vode, mineralne tvari, okus vode}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hani\'{c}, Laura and Jage\v{c}i\'{c}, Lara and Budi\'{c}, Lahorka and Stjepanovi\'{c}, Marija and \v{S}iljeg, Mario and Habuda- Stani\'{c}, Mirna}, editor = {Habuda-Stani\'{c}, M.}, year = {2022}, pages = {52-53}, keywords = {water, water quality, minerals, taste of water}, isbn = {978-953-7005-91-7}, title = {Water taste in Croatia}, keyword = {water, water quality, minerals, taste of water}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font