Pregled bibliografske jedinice broj: 1254279
Zdravstveni učinci masti i ulja u prehrani s posebnim osvrtom na trans masne kiseline
Zdravstveni učinci masti i ulja u prehrani s posebnim osvrtom na trans masne kiseline, 2018., diplomski rad, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1254279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstveni učinci masti i ulja u prehrani s
posebnim osvrtom na trans masne kiseline
(Health effects of fats and oils in the diet with
special focus on trans fatty acids)
Autori
Rais, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
25.07
Godina
2018
Stranica
52
Mentor
Pucarin-Cvetković, Jasna
Ključne riječi
masti ; ulja ; trans masne kiseline ; zdravstveni učinci
(fat ; oils ; trans fatty acids ; health effects)
Sažetak
Masnoće nisu samo nutrijenti velike energetske gustoće, već i izvor cijelog niza esencijalnih mikronutrijenata. Dislipidemije i porast prevalencije pretilosti i kardiovaskularnih oboljenja usmjerile su pažnju isključivo na masnoće kao glavni uzrok, zanemarujući pri tome činjenicu da su razvoj tehnologije i porast životnog standarda rezultirali ukupno povećanim energetskim unosom, uz smanjenje fizičkog rada i tjelesne aktivnosti općenito. Trans masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje sadrže trans dvostruku vezu. Takva “trans” svojstva se pojavljuju industrijskom preradom, postupkom koji se naziva hidrogenacija biljnih ulja. Dokazano je njihovo štetno djelovanje. Trans masne kiseline i hidrogenirana ulja doprinose razvoju poremećaja: nedostatku esencijalnih masnih kiselina, opadanju imuniteta, pretilost, pojavi šećerne bolesti, kolesterola, razvoju krvožilnih bolesti, pa čak i povećanoj učestalosti poroda djece sa niskom porođajnom težinom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita