Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1254270

Bezglutenska prehrana


Rogar, Jelena
Bezglutenska prehrana, 2018., diplomski rad, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1254270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bezglutenska prehrana
(Gluten-free diet)

Autori
Rogar, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
25.07

Godina
2018

Stranica
37

Mentor
Pucarin-Cvetković, Jasna

Ključne riječi
gluten ; pšenica ; preosjetljivost ; bezglutenska prehrana
(gluten ; wheat ; sensitivity ; gluten-free diet)

Sažetak
Pšenica je, uz kukuruz i rižu jedna od triju najvažnijih žitarica koje dominiraju u ljudskoj prehrani. Gluten je naziv za mješavinu proteina pšenice (glijadin i glutenini), protein raži naziva se sekalin, a protein ječma je hordein. Navedeni proteini predstavljaju kompleksnu smjesu proteina zvanu prolamini, koji mogu izazvati oštećenje crijevne sluznice te na taj način provocirati imunološki odgovor. Pojam intolerancija glutena može se odnositi na tri tipa poremećaja: autoimuna celijakija, alergija na pšenicu i ne-celijakijska preosjetljivost na gluten. Celijakija je autoimuna enteropatija koja zahvaća sluznicu tankog crijeva kod osoba s genetskom predispozicijom. Alergija na pšenicu spada u IgE posredovane alergijske reakcije te se manifestira simptomima u obliku kožnih reakcija (urtikarije), do težih tipova anafilaksije. Ne- celijakijska preosjetljivost na gluten uključuje pojavu različitih nespecifičnih probavnih smetnji čija je patogeneza još uvijek nejasna. Striktna bezglutenska prehrana uključuje izbjegavanje žitarica i proizvoda koji sadrže gluten, konzumiranje prirodnih namirnica bez glutena i korištenje industrijskih zamjenskih pripravaka bez glutena. Bezglutenska prehrana popularan je način ishrane i u slučaju kada se cilja na poboljšanje zdravstvenog stanja, izgleda ili izdržljivosti pojedinaca, unatoč nedostatku znanstvenih dokaza koji bi išli u prilog navedenom. Kombiniranjem namirnica koje ne sadrže gluten moguće je zadovoljiti potrebe organizma za makronutrijentima, vitaminima i mineralima, bez potrebe za dodatnim unosom suplemenata. Neophodna je edukacija stručnjaka koji će pacijentu dati jasne upute o vrsti namirnica koje ne sadrže gluten, nutritivnoj vrijednosti te kvaliteti takvih proizvoda. Predstavlja stil života koji zahtjeva široko znanje o namirnicama, njihovom kombiniranju te visoku razinu samokontrole, kako bi se omogućila uravnotežena prehrana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pucarin Cvetković (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rogar, Jelena
Bezglutenska prehrana, 2018., diplomski rad, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Rogar, J. (2018) 'Bezglutenska prehrana', diplomski rad, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogar, Jelena}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {gluten, p\v{s}enica, preosjetljivost, bezglutenska prehrana}, title = {Bezglutenska prehrana}, keyword = {gluten, p\v{s}enica, preosjetljivost, bezglutenska prehrana}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogar, Jelena}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {gluten, wheat, sensitivity, gluten-free diet}, title = {Gluten-free diet}, keyword = {gluten, wheat, sensitivity, gluten-free diet}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font