Pregled bibliografske jedinice broj: 1254263
Utjecaj prehrane i dodataka prehrani na acne vulgaris
Utjecaj prehrane i dodataka prehrani na acne vulgaris, 2019., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1254263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane i dodataka prehrani na acne
vulgaris
(The effect of diet and food supplementation on acne)
Autori
Pavičić, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
45
Mentor
Pucarin-Cvetković, Jasna
Ključne riječi
acne vulgaris ; prehrana ; dodaci prehrani
(acne ; food supplementation ; diet)
Sažetak
Acne vulgaris, jedna od najčešćih kožnih bolesti i 8. najčešća bolest na svijetu, karakterizirana je upalom pilosebacealne jedinice. Pilosebacealna jedinica uključuje folikul dlake zajedno s pripadajućom žlijezdom lojnicom. Žlijezda lojnica funkcionira kao neuroendokrini organ zbog mnogih receptora na koje mogu djelovati aktivni sastojci iz hrane. Cilj ovog preglednog rada bio je ispitati utjecaj prehrane i dodataka prehrani na akne. Analizom trenutno dostupne literature utvrđeno je da akne kod muškaraca poboljšavaju dijete niskog glikemijskog opterećenja (LGL), kao i dijete niskog glikemijskog opterećenja s visokim udjelom proteina (LGL HP), a pogoršavaju čokolada i proteini sirutke koji uzrokuju i indukciju „de novo“. Akne kod žena poboljšavaju epigalokatehin- 3-galat iz zelenog čaja i selen, a pogoršavaju proteini sirutke, te B12 koji može uzrokovati indukciju akneiformnih lezija. U oba spola na poboljšanje djeluju: kombinacija probiotika, vitamin B3, vitamin D, vitamin E u kombinaciji s latoferinom i cinkom, cink, omega 3 i γ-linolenska masne kiseline ; a na pogoršanje konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita