Pregled bibliografske jedinice broj: 1253988
Primjena protočne citometrije i MALDI_TOF tehnike za određivanje psihotrofnih bakterija u sirovom mlijeku
Primjena protočne citometrije i MALDI_TOF tehnike za određivanje psihotrofnih bakterija u sirovom mlijeku, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1253988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena protočne citometrije i MALDI_TOF
tehnike za određivanje psihotrofnih bakterija u
sirovom mlijeku
(Application of flow cytometry and MALDI-TOF
technique for determination of psychotrophic
bacteria in raw milk)
Autori
Pavičić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2019
Stranica
78
Mentor
Mikulec, Nataša
Neposredni voditelj
Kazazić, Snježana
Ključne riječi
sirovo mlijeko, psihrotrofne bakterije, protočna citometrija, MALDI-TOF tehnika
(raw milk, psychrotrophic bacteria, flow cytometry, MALDI-TOF technique)
Sažetak
Psihrotrofne bakterije u pravilu čine >70-90% ukupno prisutne mikrobne populacije u ohlađenom sirovom mlijeku. Za mljekarsku industriju od presudne je važnosti brzo određivanje broja psihrotrofnih bakterija u sirovom mlijeku. U 30 uzoraka sirovog mlijeka određivao se ukupan broj psihrotrofnih bakterija metodom protočne citometrije referentnom metodom prema međunarodnoj normi HRN ISO 6730. Identifikacija i klasifikacija bakterija provodila se usporedbom MALDI-TOF spektra masa s referentnim spektrima pohranjenim u bazi podataka i obradom pomoću MALDI Biotyper računalnog programa. MALDI-TOF tehnikom u ohlađenom sirovom mlijeku identificirano je 20 rodova i 35 bakterijskih vrsta. MALDI-TOF tehnika pokazala se prikladnom za brzu i točnu identifikaciju psihrotrofnih bakterija uzgojenih na hranjivoj podlozi, te u kombinaciji s metodom protočne citomerije pruža sveobuhvatniji uvid u mikrobiologiju sastava sirovog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb