Pregled bibliografske jedinice broj: 1253575
Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka
Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka // Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022." / Vrdoljak, Marija (ur.).
Knin: Veleučilište Marko Marulić u Kninu, 2022. str. 7-7 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1253575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka
(Sensory evaluation of selected fruit infusions)
Autori
Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Stipanović, Branka ; Vrdoljak, Marija ; Mandinić, Sandra ; Davitkovska, Margarita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022."
/ Vrdoljak, Marija - Knin : Veleučilište Marko Marulić u Kninu, 2022, 7-7
Skup
2. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva
Mjesto i datum
Knin, Hrvatska, 25.11.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fruit, healing properties, infusions, sensory
Sažetak
Konzumacija voća je značajna ne samo zbog njegovih nutritivnih karakteristika već i zbog ljekovitosti koja je poznata još od davnina. Kod nas su popularni i voćni oparci kao topli ili hladni napitci koji krijepe organizam, a obiluju vitaminima, mineralima i drugim ljekovitim tvarima. U općem dijelu rada dane su neke opće karakteristike vezane za biološke, kemijske i ljekovite karakteristike odabranih voćnih vrsta čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu u praktičnom dijelu rada. Za primjer mogu se izdvojiti marelice koje sadrže visoku koncentraciju vitamina C, a u liječenju su se koristile kod bolesti očiju, kože, kašlja, crijeva, živčanog sustava itd. Trešnja je poznata za liječenje, anemije, bronhitisa, zatvora za inhaliranje, dok se borovnica u pučkoj medicini najviše koristila za jačanje organizma. Brusnica je snažan antioksidans i povoljno djeluje u suzbijanju raka. Jabuka se koristi kao dijetalna namirnica u liječenju širokog spektra bolesti, a bogata je pektinom i vitaminom C. U drugom dijelu rada metodom senzorske procjene izvršena je procjena odabranih oparaka proizvođača Franck d .o. o. (20 grama filterske monodoze). Senzorska procjena potrošača je izvršena u lipnju 2022. godine na uzorku od 8 ispitanika (studenti i nastavnici Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu). Ispitanici su s ocjenom dobar ocijenili oparke od jabuke, borovnice i šipka s hibiskusom, a s vrlo dobrim oparke od trešnje, brusnice, šumskog voća i marelice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Marija Vrdoljak
(autor)
Branka Stipanović
(autor)
Boris Dorbić
(autor)
Emilija Friganović
(autor)
Sandra Mandinić
(autor)