Pregled bibliografske jedinice broj: 1253536
Kvaliteta mladih maslinovih ulja sorte Oblica u okviru maslinarske manifestacije "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji"
Kvaliteta mladih maslinovih ulja sorte Oblica u okviru maslinarske manifestacije "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" // Glasilo Future, 5 (2022), 3; 39-53 doi:10.32779/gf.5.3.4 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 1253536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mladih maslinovih ulja sorte Oblica u okviru maslinarske manifestacije "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji"
(The quality of young olive oils of the Oblica variety with in the framework of the olive growing event "Days of young olive oil in Dalmatia")
Autori
Nanjara, Ljiljana ; Krnjača, Paula ; Mikolčević, Sanja ; Dorbić, Boris ; Pamuković, Anita ; Bujas, Lidija ; Vuletin, Nina
Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 5
(2022), 3;
39-53
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
maslinovo ulje, Oblica, analiza, kvaliteta, manifestacija
(olive oil, Oblica, analysis, quality, manifestation)
Sažetak
Cilj ovog rada je da se kroz prikaz rezultata kemijskih i senzorskih analiza provedenih u okviru manifestacije "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" prikaže kvaliteta djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica proizvedeno godine 2021. S obzirom na lokalitete pristiglih uzoraka ulja može se govoriti o uljima sorte Oblica iz dalmatinskog uzgojnog područja. Kemijskom analizom određeni su osnovni kemijski pokazatelji kvalitete: peroksidni broj (PB) izražen u mEq O2 / kg i udio slobodnih masnih kiselina (SMK) u % izraženih kao oleinska kiselina. Senzorska analiza provedena je od strane udruge "Olea" iz Šibenika. Rezultati kemijske i senzorske analize za svaki pojedini uzorak numerički su izraženi kao jedinstvena ocjena koja je rangirala sve pristigle uzorke i izdvojila najbolja maslinova ulja. Ukupni bodovi za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte Oblica iznosili su od 72, 35 do 96, 45 i obuhvatili su 84 % od ukupno zaprimljenih uzoraka ulja. Dobiveni rezultati ulja pokazuju da se radi o ekstra djevičanskim i djevičanskim maslinovim uljima visoke kvalitete, što upućuje na činjenicu da su ulja dobivena od optimalno zrelih i zdravih plodova te da je prerada obavljena vrlo brzo nakon berbe. Senzorsko ocjenjivanje uzoraka imalo je iznimno važan utjecaj na konačni plasman ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Academic Resource Indeks
- BASE
- CiteFactor
- Crossref
- Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB
- Eurasian Scientific Journal Indeks
- GLOBAL HEALTH
- Google Scholar
- Hrčak
- Hrvatski arhiv weba
- Index Copernicus
- International Scientific Indexing
- ISSN PORTAL
- Journal Factor
- Publons
- SCILIT
- Semantic Scholar
- SIS Scientific Indexing Service
- SJI FACTOR
- World Cat