Pregled bibliografske jedinice broj: 1252955
Toplinska stabilnost kože štavljene vegetabilno uz dodatak zeolita
Toplinska stabilnost kože štavljene vegetabilno uz dodatak zeolita // Zbornik radova 15. znanstveno-stručnog savjetovanja Tekstilna znanost i gospodarstvo, Održiva moda, tekstil i zelene tehnologije u kontekstu kružnog gospodarstva (Book of proceedings 15th Scientific–Professional Symposium Textile science & economy, Sustainable Fashion, Textiles and Green Technologies in the Context of Circular Economy) / Vujasinović, Edita ; Dekanić, Tihana (ur.).
Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet: Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 137-142 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1252955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toplinska stabilnost kože štavljene vegetabilno uz
dodatak zeolita
(Thermal stability of vegetable-tanned leather with
the addition of zeolite)
Autori
Žuvela Bošnjak, Franka ; Flinčec Grgac, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 15. znanstveno-stručnog savjetovanja Tekstilna znanost i gospodarstvo, Održiva moda, tekstil i zelene tehnologije u kontekstu kružnog gospodarstva (Book of proceedings 15th Scientific–Professional Symposium Textile science & economy, Sustainable Fashion, Textiles and Green Technologies in the Context of Circular Economy)
/ Vujasinović, Edita ; Dekanić, Tihana - Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet : Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 137-142
Skup
Tekstilna znanost i gospodarstvo (Textile science and economy)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.01.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
koža ; štavna sredstva ; zeoliti ; FT-IR spektroskopija, termogravimetrijska analiza
(leather ; tanning agents ; zeolites ; FT-IR spectroscopy ; thermogravimetric analysis)
Sažetak
Proces štavljenja ima najvažniju ulogu u postizanju trajnosti kože, čemu pridonosi umrežavanje stabilizirajući trostruku spiralnu strukturu kolagena. Čvrstoća nastalih veza ovisi o vrsti sredstva za štavljenje. Zbog dobrih svojstava kože nakon štavljenja, kao i same učinkovitosti, danas se najčešće koriste mineralna štavna sredstva. Međutim, zbog ekoloških aspekata vegatabilno štavljenje još uvijek je značajno prisutno. Mehanizam stabilizacije vegetabilnih štavnih sredstava temelji se na vodikovim vezama između polifenola i kolagena. Posljednjih godina sintetski zeoliti korišteni su u predštavnom procesu proizvodnje "wet-white" koža bez kroma, pokazujući bolja svojstva od drugih metoda "wet- white" predštave. Proces nadoštave omogućuje proizvodnju kože različitih karakteristika i svojstava. Štavna svojstva sintetskih zeolita i njihova učinkovitost u iscrpljivanju kroma iz štavne kupelji već su istraživana. Kombinirana uporaba zeolita i kroma rezultira većim iscrpljenjem kupelji i višim temperaturama skupljanja u kraćem vremenu, nego kod konvencionalnog procesa kromnog štavljenja. U ovom radu istražena je mogućnost štavljenja goveđe kože primjenom vegetabilne štave uz dodatak zeolita. Analiza fizikalno-kemijskih svojstava uzoraka izvedena je pomoću Fourierove transformacijske infracrvene spektroskopije (FT-IR). Uzorci su podvrgnuti termogravimetrijskoj analizi (TGA) s ciljem praćenja toplinske stabilnosti tako štavljenog uzorka goveđe kože.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Tekstilna tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb