Pregled bibliografske jedinice broj: 1252900
Procjena uspješnosti dvomjesečnog redukcijskog programa jednog studija za ljepotu i oblikovanje tijela sa područja grada Osijeka
Procjena uspješnosti dvomjesečnog redukcijskog programa jednog studija za ljepotu i oblikovanje tijela sa područja grada Osijeka, 2023., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1252900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena uspješnosti dvomjesečnog redukcijskog programa jednog studija za ljepotu i oblikovanje tijela sa područja grada Osijeka
(Evaluation of two-month weight-reduction programme outcomes of the one beauty centre from the city of Osijek)
Autori
Bodiš Pandža, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.01
Godina
2023
Stranica
44
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
program redukcije tjelesne mase ; žene ; indeks tjelesne mase ; udio masnog tkiva ; opseg struka ; opseg bokova ; mišićna masa
(weight-reduction programme ; women ; body mass index ; body fat ; waist and hip circumference ; muscle mass)
Sažetak
Jedan od najvećih problema današnjeg suvremenog društva predstavlja prekomjerna tjelesna masa. Stoga ne začuđuje činjenica da je u zadnjih dva desetljeća sve veći trend otvaranja teretana i centara za „mršavljenje“ koji u svojoj ponudi imaju posebno osmišljene individualne tretmane za redukciju tjelesne mase. Međutim podatci o ovom načinu redukcije tjelesne mase nadasve su rijetki te postoji sustavna potreba za procjenom istih. Upravo iz tog razloga ovim se specijalističkim radom htjelo procijeniti uspješnost komercijalnog dvomjesečnog programa za redukciju tjelesne mase jednog studija za ljepotu i oblikovanje tijela sa područja grada Osijeka. Rezultati su pokazali da se dvomjesečni program pokazuje uspješnim u gubitku tjelesne mase (4, 1 %), sniženju udjela masnog tkiva (9, 7 %), sniženju opsega struka i opsega bokova ( 3, 6 %), povećanju mišićne mase (2, 9 %), te sniženju rizika oboljenja od dijabetesa tipa II, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam