Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1252895

Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.)


Žigolić, Adrijana
Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.), 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološkog fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1252895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
(Application of 3D printing in the production of functional products based on strawberry (Fragaria x ananassa Duch.))

Autori
Žigolić, Adrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološkog fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
07.02

Godina
2023

Stranica
56

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Neposredni voditelj
Bebek Markovinović, Anica ; Putnik, Predrag

Ključne riječi
3D tiskanje ; funkcionalni proizvod ; jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) ; bioaktivni spojevi ; antioksidacijski kapacitet
(3D printing ; functional product ; strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.) ; bioactive compounds ; antioxidant capacity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene 3D ispisa u proizvodnji funkcionalnog proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.). Istraživanje je provedeno ispitujući utjecaj dva različita programa ispisa temeljenih na ekstruziji, uz primjenu dva različita škrobna hidrokoloida (kukuruzni vs. pšenični) u različitim udjelima (10, 15 i 20 %, w/w) na stabilnost bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, hidroksicimetne kiseline, flavonoli, ukupni flavonoidi, antocijani i kondenzirani tanini) i antioksidacijski kapacitet (DPPH i FRAP). Također, određeni su i pH vrijednost te aktivitet vode u svim ispitivanim uzorcima. Vrsta škroba imala je statistički značajan utjecaj na pH i aw vrijednosti, sve određivane bioaktivne spojeve i antioksidacijski kapacitet analiziranih 3D proizvoda. Udio škroba i tip programa ispisa također značajno utječu na većinu određivanih spojeva, a za očuvanje bioaktivnog profila i antioksidacijskog kapaciteta 3D tiskanog proizvoda najboljim se pokazao udio škroba od 15% i uporaba programa 2 za ispis. 3D ispis može se smatrati tehnologijom visokog potencijala za razvoj inovativnih i individualnih funkcionalnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Žigolić, Adrijana
Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.), 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološkog fakultet, Zagreb, Hrvatska
Žigolić, A. (2023) 'Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološkog fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}igoli\'{c}, Adrijana}, year = {2023}, pages = {56}, keywords = {3D tiskanje, funkcionalni proizvod, jagoda (Fragaria x ananassa Duch.), bioaktivni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, title = {Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.)}, keyword = {3D tiskanje, funkcionalni proizvod, jagoda (Fragaria x ananassa Duch.), bioaktivni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}igoli\'{c}, Adrijana}, year = {2023}, pages = {56}, keywords = {3D printing, functional product, strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.), bioactive compounds, antioxidant capacity}, title = {Application of 3D printing in the production of functional products based on strawberry (Fragaria x ananassa Duch.)}, keyword = {3D printing, functional product, strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.), bioactive compounds, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font