Pregled bibliografske jedinice broj: 1252895
Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.), 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološkog fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1252895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
(Application of 3D printing in the production of functional products based on strawberry (Fragaria x ananassa Duch.))
Autori
Žigolić, Adrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološkog fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
07.02
Godina
2023
Stranica
56
Mentor
Bursać Kovačević, Danijela
Neposredni voditelj
Bebek Markovinović, Anica ; Putnik, Predrag
Ključne riječi
3D tiskanje ; funkcionalni proizvod ; jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) ; bioaktivni spojevi ; antioksidacijski kapacitet
(3D printing ; functional product ; strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.) ; bioactive compounds ; antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene 3D ispisa u proizvodnji funkcionalnog proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.). Istraživanje je provedeno ispitujući utjecaj dva različita programa ispisa temeljenih na ekstruziji, uz primjenu dva različita škrobna hidrokoloida (kukuruzni vs. pšenični) u različitim udjelima (10, 15 i 20 %, w/w) na stabilnost bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, hidroksicimetne kiseline, flavonoli, ukupni flavonoidi, antocijani i kondenzirani tanini) i antioksidacijski kapacitet (DPPH i FRAP). Također, određeni su i pH vrijednost te aktivitet vode u svim ispitivanim uzorcima. Vrsta škroba imala je statistički značajan utjecaj na pH i aw vrijednosti, sve određivane bioaktivne spojeve i antioksidacijski kapacitet analiziranih 3D proizvoda. Udio škroba i tip programa ispisa također značajno utječu na većinu određivanih spojeva, a za očuvanje bioaktivnog profila i antioksidacijskog kapaciteta 3D tiskanog proizvoda najboljim se pokazao udio škroba od 15% i uporaba programa 2 za ispis. 3D ispis može se smatrati tehnologijom visokog potencijala za razvoj inovativnih i individualnih funkcionalnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anica Bebek Markovinović
(mentor)
Predrag Putnik
(mentor)
Danijela Bursać Kovačević
(mentor)