Pregled bibliografske jedinice broj: 1251878
Školska prehrana u razvijanju prehrambenih navika učenika u osnovnoj školi
Školska prehrana u razvijanju prehrambenih navika učenika u osnovnoj školi, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Zadar
CROSBI ID: 1251878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Školska prehrana u razvijanju prehrambenih navika
učenika u osnovnoj školi
(School nutrition in developing eating habits of
primary school students)
Autori
Fajtić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za nastavničke studije u Gospiću
Mjesto
Zadar
Datum
02.07
Godina
2020
Stranica
47
Mentor
Brkić-Vejmelka, Jadranka
Ključne riječi
prehrambene navike, jelovnici, školska kuhinja, smjernice
(eating habits, menus, scool kitchens, guidelines)
Sažetak
Raznovrsno i uravnoteženo konzumiranje hrane ključ je zdravog i dugotrajnog života. Školsko doba je vrijeme u kojem djeca stječu prehrambene navike na koje uvelike utječe školski obrok. Poboljšanje kvalitete školske prehrane može imati pozitivan utjecaj na rast i razvoj učenika. Cilj ovog rada bio je utvrditi što se djeci nudi na jelovnicima osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije te koliko one odgovaraju „Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama“. Istraživanjem su bili obuhvaćeni jelovnici 24 matičnih škola Koprivničko-križevačke županije. Istraživanje je bilo usmjereno na jelovnike školskih kuhinja namijenjenih učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, odnosno djeci u dobi od 7 do 10 godina. Osnovne škole kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač (njih 18) imaju jednake jelovnike. Razlog tome je projekt pod nazivom „Pametan obrok za pametnu djecu“ koji ima cilj svakom osnovnoškolcu omogućiti zdrave, kvalitetne i nutritivno vrijedne obroke te potaknuti usvajanje zdravih prehrambenih navika. Ostalih 6 škola trebalo bi se uključiti u navedeni projekt kako bi unaprijedili svoje jelovnike. U okviru ove diplomske radnje uočava se potreba poboljšanja školskih jelovnika svih škola u županiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)