Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1251878

Školska prehrana u razvijanju prehrambenih navika učenika u osnovnoj školi


Fajtić, Marina
Školska prehrana u razvijanju prehrambenih navika učenika u osnovnoj školi, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Zadar


CROSBI ID: 1251878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Školska prehrana u razvijanju prehrambenih navika učenika u osnovnoj školi
(School nutrition in developing eating habits of primary school students)

Autori
Fajtić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Mjesto
Zadar

Datum
02.07

Godina
2020

Stranica
47

Mentor
Brkić-Vejmelka, Jadranka

Ključne riječi
prehrambene navike, jelovnici, školska kuhinja, smjernice
(eating habits, menus, scool kitchens, guidelines)

Sažetak
Raznovrsno i uravnoteženo konzumiranje hrane ključ je zdravog i dugotrajnog života. Školsko doba je vrijeme u kojem djeca stječu prehrambene navike na koje uvelike utječe školski obrok. Poboljšanje kvalitete školske prehrane može imati pozitivan utjecaj na rast i razvoj učenika. Cilj ovog rada bio je utvrditi što se djeci nudi na jelovnicima osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije te koliko one odgovaraju „Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama“. Istraživanjem su bili obuhvaćeni jelovnici 24 matičnih škola Koprivničko-križevačke županije. Istraživanje je bilo usmjereno na jelovnike školskih kuhinja namijenjenih učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, odnosno djeci u dobi od 7 do 10 godina. Osnovne škole kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač (njih 18) imaju jednake jelovnike. Razlog tome je projekt pod nazivom „Pametan obrok za pametnu djecu“ koji ima cilj svakom osnovnoškolcu omogućiti zdrave, kvalitetne i nutritivno vrijedne obroke te potaknuti usvajanje zdravih prehrambenih navika. Ostalih 6 škola trebalo bi se uključiti u navedeni projekt kako bi unaprijedili svoje jelovnike. U okviru ove diplomske radnje uočava se potreba poboljšanja školskih jelovnika svih škola u županiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Jadranka Brkić-Vejmelka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fajtić, Marina
Školska prehrana u razvijanju prehrambenih navika učenika u osnovnoj školi, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Zadar
Fajtić, M. (2020) 'Školska prehrana u razvijanju prehrambenih navika učenika u osnovnoj školi', diplomski rad, diplomski, Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Zadar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fajti\'{c}, Marina}, year = {2020}, pages = {47}, keywords = {prehrambene navike, jelovnici, \v{s}kolska kuhinja, smjernice}, title = {\v{S}kolska prehrana u razvijanju prehrambenih navika u\v{c}enika u osnovnoj \v{s}koli}, keyword = {prehrambene navike, jelovnici, \v{s}kolska kuhinja, smjernice}, publisherplace = {Zadar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fajti\'{c}, Marina}, year = {2020}, pages = {47}, keywords = {eating habits, menus, scool kitchens, guidelines}, title = {School nutrition in developing eating habits of primary school students}, keyword = {eating habits, menus, scool kitchens, guidelines}, publisherplace = {Zadar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font