Pregled bibliografske jedinice broj: 1251644
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1251644 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva
ocvijeća tulipana
(The influence of the drying method on the
qualitative properties of tulip flowers)
Autori
Mamić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
45
Mentor
Matin, Ana
Neposredni voditelj
Ana Matin
Ključne riječi
tulipan, latice, sušenje, temperatura
(tulip, petals, drying, temperature)
Sažetak
Tulipani su, uz ruže i krizanteme, najpopularnije cvjetne vrste za rez koje poglede privlače raznim kombinacijama boje, veličine i oblika cvjetova. Riječ Tulipa dolazi od perzijske riječi „dulbend“, što znači turban, a označava oblik cvijeta. Vrsta je dobila ime po švicarskom botaničaru Conradu Gessneru koji je prvi opisao vrstu. Najznačajnija vrsta je Tulipa gesneriana koja je u današnje vrijeme predak preko 4000 kultivara tulipana. U povijesti je postojalo razdoblje, tzv. tulipomanija, u kojem su tulipani dosegnuli veliku popularnost. Glavni razlog njihovog uzgoja je za rezano cvijeće, ali se sade na otvorenom u vrtovima i javnim nasadima. Razmnožavaju se vegetativno, lukovicama, a u uzgoju se razlikuju niski, srednji i visoki kultivari s jednostavnim ili dvostrukim cvatovima. Cilj rada je istražiti utjecaj triju temperatura sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana. Za istraživanje su odabrani kultivari Tulipa 'Catherina' bijele boje, Tulipa 'Red princess' crvene boje i Tulipa 'Strong gold' žute boje. Latice odabranih kultivara su se sušile u dehidratoru i vakuum sušari. Iz dobivenih rezultata odredila se brzina otpuštanja vode iz latica, udio proteina u istim te intenzitet boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA