Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1251644

Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana


Mamić, Lucija
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1251644 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana
(The influence of the drying method on the qualitative properties of tulip flowers)

Autori
Mamić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
45

Mentor
Matin, Ana

Neposredni voditelj
Ana Matin

Ključne riječi
tulipan, latice, sušenje, temperatura
(tulip, petals, drying, temperature)

Sažetak
Tulipani su, uz ruže i krizanteme, najpopularnije cvjetne vrste za rez koje poglede privlače raznim kombinacijama boje, veličine i oblika cvjetova. Riječ Tulipa dolazi od perzijske riječi „dulbend“, što znači turban, a označava oblik cvijeta. Vrsta je dobila ime po švicarskom botaničaru Conradu Gessneru koji je prvi opisao vrstu. Najznačajnija vrsta je Tulipa gesneriana koja je u današnje vrijeme predak preko 4000 kultivara tulipana. U povijesti je postojalo razdoblje, tzv. tulipomanija, u kojem su tulipani dosegnuli veliku popularnost. Glavni razlog njihovog uzgoja je za rezano cvijeće, ali se sade na otvorenom u vrtovima i javnim nasadima. Razmnožavaju se vegetativno, lukovicama, a u uzgoju se razlikuju niski, srednji i visoki kultivari s jednostavnim ili dvostrukim cvatovima. Cilj rada je istražiti utjecaj triju temperatura sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana. Za istraživanje su odabrani kultivari Tulipa 'Catherina' bijele boje, Tulipa 'Red princess' crvene boje i Tulipa 'Strong gold' žute boje. Latice odabranih kultivara su se sušile u dehidratoru i vakuum sušari. Iz dobivenih rezultata odredila se brzina otpuštanja vode iz latica, udio proteina u istim te intenzitet boje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Mamić, Lucija
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Mamić, L. (2022) 'Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva ocvijeća tulipana', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mami\'{c}, Lucija}, year = {2022}, pages = {45}, keywords = {tulipan, latice, su\v{s}enje, temperatura}, title = {Utjecaj na\v{c}ina su\v{s}enja na kvalitativna svojstva ocvije\'{c}a tulipana}, keyword = {tulipan, latice, su\v{s}enje, temperatura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mami\'{c}, Lucija}, year = {2022}, pages = {45}, keywords = {tulip, petals, drying, temperature}, title = {The influence of the drying method on the qualitative properties of tulip flowers}, keyword = {tulip, petals, drying, temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font