Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1251642

USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA KUKURUZA PRIMJENOM SUŠENJA U FLUIDNOM SLOJU I PODTLAČNOM SUŠENJU


Bošnjak, Ivana
USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA KUKURUZA PRIMJENOM SUŠENJA U FLUIDNOM SLOJU I PODTLAČNOM SUŠENJU, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1251642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA KUKURUZA PRIMJENOM SUŠENJA U FLUIDNOM SLOJU I PODTLAČNOM SUŠENJU
(COMPARISON OF THE PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF CORN GRAIN USING FLUID-BED DRYING AND VACUUM DRYING)

Autori
Bošnjak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
50

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
kukuruz, sušenje, podtlačno, vakuum, fluidni sloj
(corn, drying, vacuum, fluid bed)

Sažetak
Kukuruz (Zea mays L.) je vodeća kultura u svijetu radi svoje primjene. Zahvaljujući današnjim razvijenim procesima dorade i obrade žitarica, zrnu se može povećati kvaliteta, produljiti vijek trajanja, te se upravo radi toga može koristiti u razne prehrambene svrhe. Kako bi se preventivno izbjegao proces kvarenja zrna, potrebno je održavati ravnotežnu vlagu zrna koja za kukuruz iznosi 13-14% ovisno o hibridu. Metode sušenja izvedene na uređajima u laboratoriju za istraživanje bile su metoda sušenjem u fluidnom sloju i metoda podtlačnim sušenjem. Sušenje se vršilo na hibridima OS Kulak, OS 596 i OS 515, a temperature sušenja su se provodile na 60°C, 70°C i 80°C. Prije i nakon sušenja provodile su se analize fizikalnih i kemijskih svojstava, a uspoređivali su se elementi unutar uzoraka tokom sušenja na obje metode i sve tri temperature sušenja. Rezultati su pokazali da su sva tri hibrida imala najmanje vrijeme sušenja tokom metode sušenja u fluidnom sloju. Također se pokazalo da određena fizikalna svojstva i kemijski elementi su varirali od metode do samog hibrida. Zaključilo se da vrijeme sušenja ovisi o temperaturi sušenja, hibridu kukuruza i metodi sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bošnjak, Ivana
USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA KUKURUZA PRIMJENOM SUŠENJA U FLUIDNOM SLOJU I PODTLAČNOM SUŠENJU, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Bošnjak, I. (2022) 'USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA KUKURUZA PRIMJENOM SUŠENJA U FLUIDNOM SLOJU I PODTLAČNOM SUŠENJU', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njak, Ivana}, year = {2022}, pages = {50}, keywords = {kukuruz, su\v{s}enje, podtla\v{c}no, vakuum, fluidni sloj}, title = {USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA KUKURUZA PRIMJENOM SU\v{S}ENJA U FLUIDNOM SLOJU I PODTLA\v{C}NOM SU\v{S}ENJU}, keyword = {kukuruz, su\v{s}enje, podtla\v{c}no, vakuum, fluidni sloj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njak, Ivana}, year = {2022}, pages = {50}, keywords = {corn, drying, vacuum, fluid bed}, title = {COMPARISON OF THE PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF CORN GRAIN USING FLUID-BED DRYING AND VACUUM DRYING}, keyword = {corn, drying, vacuum, fluid bed}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font