Pregled bibliografske jedinice broj: 1251642
USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA KUKURUZA PRIMJENOM SUŠENJA U FLUIDNOM SLOJU I PODTLAČNOM SUŠENJU
USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA KUKURUZA PRIMJENOM SUŠENJA U FLUIDNOM SLOJU I PODTLAČNOM SUŠENJU, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1251642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA ZRNA
KUKURUZA PRIMJENOM SUŠENJA U FLUIDNOM SLOJU I
PODTLAČNOM SUŠENJU
(COMPARISON OF THE PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES
OF CORN GRAIN USING FLUID-BED DRYING AND VACUUM
DRYING)
Autori
Bošnjak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
50
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
kukuruz, sušenje, podtlačno, vakuum, fluidni sloj
(corn, drying, vacuum, fluid bed)
Sažetak
Kukuruz (Zea mays L.) je vodeća kultura u svijetu radi svoje primjene. Zahvaljujući današnjim razvijenim procesima dorade i obrade žitarica, zrnu se može povećati kvaliteta, produljiti vijek trajanja, te se upravo radi toga može koristiti u razne prehrambene svrhe. Kako bi se preventivno izbjegao proces kvarenja zrna, potrebno je održavati ravnotežnu vlagu zrna koja za kukuruz iznosi 13-14% ovisno o hibridu. Metode sušenja izvedene na uređajima u laboratoriju za istraživanje bile su metoda sušenjem u fluidnom sloju i metoda podtlačnim sušenjem. Sušenje se vršilo na hibridima OS Kulak, OS 596 i OS 515, a temperature sušenja su se provodile na 60°C, 70°C i 80°C. Prije i nakon sušenja provodile su se analize fizikalnih i kemijskih svojstava, a uspoređivali su se elementi unutar uzoraka tokom sušenja na obje metode i sve tri temperature sušenja. Rezultati su pokazali da su sva tri hibrida imala najmanje vrijeme sušenja tokom metode sušenja u fluidnom sloju. Također se pokazalo da određena fizikalna svojstva i kemijski elementi su varirali od metode do samog hibrida. Zaključilo se da vrijeme sušenja ovisi o temperaturi sušenja, hibridu kukuruza i metodi sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)
Profili:
Ana Matin
(mentor)