Pregled bibliografske jedinice broj: 1251565
BRENDIRANJE I ZAŠTITA PREHRAMBENIH PROIZVODA S OZNAKOM ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA NA PRIMJERU DRNIŠKOG PRŠUTA
BRENDIRANJE I ZAŠTITA PREHRAMBENIH PROIZVODA S OZNAKOM ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA NA PRIMJERU DRNIŠKOG PRŠUTA, 2013., diplomski rad, diplomski, Odjel za ekonomiju, Zadar
CROSBI ID: 1251565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BRENDIRANJE I ZAŠTITA PREHRAMBENIH PROIZVODA S
OZNAKOM ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA NA PRIMJERU
DRNIŠKOG PRŠUTA
(BRANDING AND PROTECTION OF FOOD PRODUCTS WITH
INDICATION OF GEOGRAPHICAL ORIGIN FOR THE EXAMPLE
OF DRNIŠ HAM)
Autori
Matić, Nevena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za ekonomiju
Mjesto
Zadar
Datum
16.09
Godina
2013
Stranica
91
Mentor
Krajnović, Aleksandra
Ključne riječi
drniški pršut, oznaka zemljopisnog podrijetla, brendiranje, Drniš, proizvodnja
(Drnis ham, geographical indications, branding, Drnis, production)
Sažetak
Autohtoni prehrambeni proizvodi povezani su s određenim zemljopisnim podrijetlom i spadaju u višu cjenovnu kategoriju jer sadrže dodatnu vrijednost te pridonose povećanju dohotka proizvođača, stvaranju identiteta i prepoznatljivosti regije ili zemlje iz koje potječu. Proizvod s jednom od zaštićenih oznaka je od svake zlouporabe, oponašanja ili uporabe neovlaštenih korisnika tih oznaka. Drniški pršut je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Drniški pršut dobiva se tradicionalnim postupkom proizvodnje kojeg čine obrada buta, suho soljenje, prešanje, ispiranje, dimljenje, sušenje na zraku i zrenje. Temeljem provedenog istraživanja u sklopu rada došlo se do podatka da 75% ispitanika smatra brendiranje drniškog pršuta „jako važnim“, a 25% „važnim“. Brendiranje drniškog pršuta bi najveću korist donijelo proizvođačima pršuta i lokalnoj zajednici u cjelini, te bi dovelo do stvaranja novih radnih mjesta, povećanja cijena pršuta i broja uzgajivača svinja, te bi pridonijelo razvoju turizma, promociji i stvaranju dobrog imidža cijelom drniškom kraju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija