Pregled bibliografske jedinice broj: 1251268
Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja
Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 92-98 doi:10.31727/gzb.45.6.9 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1251268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom
slađenja
(The impact of microorganisms on barley and malt
quality)
Autori
Krstanović, Vinko ; Habschied, Kristina ; Mađerević-Pavetić, Tanja ; Keleković, Snježana ; Domaćinović, Ana ; Mastanjević, Krešimir
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45
(2022), 6;
92-98
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ječam ; slad ; pivo ; mikroflora ; mikotoksini
(barley ; malt ; beer ; microflora ; mycotoxins)
Sažetak
Mikroorganizmi su neizbježno prisutni u ječmu, sladu, sladovini, a ponekad i u gotovom pivu. Uzročnici su brojnih problema u pivarskoj industriji. Mikrobna kolonizacija ječma javlja se već u polju tijekom vegetacijskog perioda ječma. Mikroflora na ječmu i od njega dobivenog slada utječe na brojne aspekte kvalitete samog proizvodnog procesa u sladarama i pivovarama i na kvalitetu gotovog piva. Osim toga, prisutnost mikrobne kontaminacije na ječmu rezultira stvaranjem antimikrobnih spojeva, čija prisutnost ukazuje na stres tijekom vegetacijskog perioda uzgoja ječma uzrokovanog mikrobnom kontaminacijom. Ako prežive proces kuhanja sladovine ovi spojevi mogu imat negativne ili pozitivne učinke na daljnji proces proizvodnje i na gotovo pivo. Nadalje mikroorganizmi prisutni na ječmu mogu i sami proizvoditi antimikrobne spojeve protiv drugih mikroorganizama koji također migu utjecati i na kvasac i na sam proces proizvodnje slad i piva. U ovom radu dan je osnovni pregled utjecaja mikroflore ječma na proces slada i kvalitete slada, proizvodnju sladovine i njezinu kvalitetu, proces vrenja i utjecaja na aktivnost pivarskog kvasca te na konačni proizvod, pivo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts