Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1251268

Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja


Krstanović, Vinko; Habschied, Kristina; Mađerević-Pavetić, Tanja; Keleković, Snježana; Domaćinović, Ana; Mastanjević, Krešimir
Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 92-98 doi:10.31727/gzb.45.6.9 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1251268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja
(The impact of microorganisms on barley and malt quality)

Autori
Krstanović, Vinko ; Habschied, Kristina ; Mađerević-Pavetić, Tanja ; Keleković, Snježana ; Domaćinović, Ana ; Mastanjević, Krešimir

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45 (2022), 6; 92-98

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
ječam ; slad ; pivo ; mikroflora ; mikotoksini
(barley ; malt ; beer ; microflora ; mycotoxins)

Sažetak
Mikroorganizmi su neizbježno prisutni u ječmu, sladu, sladovini, a ponekad i u gotovom pivu. Uzročnici su brojnih problema u pivarskoj industriji. Mikrobna kolonizacija ječma javlja se već u polju tijekom vegetacijskog perioda ječma. Mikroflora na ječmu i od njega dobivenog slada utječe na brojne aspekte kvalitete samog proizvodnog procesa u sladarama i pivovarama i na kvalitetu gotovog piva. Osim toga, prisutnost mikrobne kontaminacije na ječmu rezultira stvaranjem antimikrobnih spojeva, čija prisutnost ukazuje na stres tijekom vegetacijskog perioda uzgoja ječma uzrokovanog mikrobnom kontaminacijom. Ako prežive proces kuhanja sladovine ovi spojevi mogu imat negativne ili pozitivne učinke na daljnji proces proizvodnje i na gotovo pivo. Nadalje mikroorganizmi prisutni na ječmu mogu i sami proizvoditi antimikrobne spojeve protiv drugih mikroorganizama koji također migu utjecati i na kvasac i na sam proces proizvodnje slad i piva. U ovom radu dan je osnovni pregled utjecaja mikroflore ječma na proces slada i kvalitete slada, proizvodnju sladovine i njezinu kvalitetu, proces vrenja i utjecaja na aktivnost pivarskog kvasca te na konačni proizvod, pivo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Krstanović, Vinko; Habschied, Kristina; Mađerević-Pavetić, Tanja; Keleković, Snježana; Domaćinović, Ana; Mastanjević, Krešimir
Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 92-98 doi:10.31727/gzb.45.6.9 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Krstanović, V., Habschied, K., Mađerević-Pavetić, T., Keleković, S., Domaćinović, A. & Mastanjević, K. (2022) Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja. Glasnik zaštite bilja, 45 (6), 92-98 doi:10.31727/gzb.45.6.9.
@article{article, author = {Krstanovi\'{c}, Vinko and Habschied, Kristina and Ma\djerevi\'{c}-Paveti\'{c}, Tanja and Kelekovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Doma\'{c}inovi\'{c}, Ana and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2022}, pages = {92-98}, DOI = {10.31727/gzb.45.6.9}, keywords = {je\v{c}am, slad, pivo, mikroflora, mikotoksini}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.45.6.9}, volume = {45}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom sla\djenja}, keyword = {je\v{c}am, slad, pivo, mikroflora, mikotoksini} }
@article{article, author = {Krstanovi\'{c}, Vinko and Habschied, Kristina and Ma\djerevi\'{c}-Paveti\'{c}, Tanja and Kelekovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Doma\'{c}inovi\'{c}, Ana and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2022}, pages = {92-98}, DOI = {10.31727/gzb.45.6.9}, keywords = {barley, malt, beer, microflora, mycotoxins}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.45.6.9}, volume = {45}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {The impact of microorganisms on barley and malt quality}, keyword = {barley, malt, beer, microflora, mycotoxins} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font