Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1251262

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima


Puljić, Leona; Mastanjević, Krešimir; Habschied, Kristina; Kovačević, Dragan; Kartalović, Brankica
Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima // Meso, 24 (2022), 6; 547-561 doi:10.31727/m.24.6.2 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1251262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima
(Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) in traditionally smoked meat products)

Autori
Puljić, Leona ; Mastanjević, Krešimir ; Habschied, Kristina ; Kovačević, Dragan ; Kartalović, Brankica

Izvornik
Meso (1848-8323) 24 (2022), 6; 547-561

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tradicionalni mesni proizvodi, tradicionalno dimljenje, benzo[a]piren, PAH4, PAH16
(traditional meat products, traditional smoking, benzo[a]pyrene, PAH4, PAH16)

Sažetak
Dimljeni mesni proizvodi čine jednu od najvažnijih skupina tradicionalnih namirnica. Zahvaljujući jedinstvenim i povoljnim organoleptičkim svojstvima te visokoj kvaliteti, potrošači ih rado biraju. U posljednje vrijeme raste zabrinutost oko zdravstvenih aspekata ovih proizvoda. Istraživanja sugeriraju da tradicionalno dimljeni mesni proizvodi mogu biti povezani s nekim problemima zdravstvene sigurnosti, poput prisutnosti policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH). Policiklički aromatski ugljikovodici predstavljaju veliku skupinu kemijskih spojeva prepoznatu kao mogućeg uzročnika nastanka malignih oboljenja a mogu nastati tijekom toplinske obrade hrane tradicionalnim postupcima kao što su sušenje i dimljenje. Postoje različiti mehanizmi nastanka PAH-a, pri čemu svi spojevi koji sadrže ugljik i vodik mogu poslužiti kao prekursori nastanka PAH-ova Tijekom reakcija nastanka PAH-a, vodik i ugljik spajaju se u ciklički spoj s izmjeničnim jednostrukim i dvostrukim vezama, s dva ili više kondenziranih aromatskih prstenova, koji daju visok karcinogeni i mutageni potencijal.Stoga je cilj ovog istraživanja bio analizirati čimbenike koji utječu na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost tradicionalnih mesnih proizvoda u pogledu sadržaja policikličkih aromatskih ugljikovodika na temelju dostupne literature.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Puljić, Leona; Mastanjević, Krešimir; Habschied, Kristina; Kovačević, Dragan; Kartalović, Brankica
Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima // Meso, 24 (2022), 6; 547-561 doi:10.31727/m.24.6.2 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Puljić, L., Mastanjević, K., Habschied, K., Kovačević, D. & Kartalović, B. (2022) Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima. Meso, 24 (6), 547-561 doi:10.31727/m.24.6.2.
@article{article, author = {Pulji\'{c}, Leona and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Habschied, Kristina and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kartalovi\'{c}, Brankica}, year = {2022}, pages = {547-561}, DOI = {10.31727/m.24.6.2}, keywords = {tradicionalni mesni proizvodi, tradicionalno dimljenje, benzo[a]piren, PAH4, PAH16}, journal = {Meso}, doi = {10.31727/m.24.6.2}, volume = {24}, number = {6}, issn = {1848-8323}, title = {Policikli\v{c}ki aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima}, keyword = {tradicionalni mesni proizvodi, tradicionalno dimljenje, benzo[a]piren, PAH4, PAH16} }
@article{article, author = {Pulji\'{c}, Leona and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Habschied, Kristina and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kartalovi\'{c}, Brankica}, year = {2022}, pages = {547-561}, DOI = {10.31727/m.24.6.2}, keywords = {traditional meat products, traditional smoking, benzo[a]pyrene, PAH4, PAH16}, journal = {Meso}, doi = {10.31727/m.24.6.2}, volume = {24}, number = {6}, issn = {1848-8323}, title = {Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) in traditionally smoked meat products}, keyword = {traditional meat products, traditional smoking, benzo[a]pyrene, PAH4, PAH16} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font