Pregled bibliografske jedinice broj: 1250986
Komparativna analiza profila masnih kiselina u jajima različitih vrsta peradi
Komparativna analiza profila masnih kiselina u jajima različitih vrsta peradi, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1250986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komparativna analiza profila masnih kiselina u
jajima različitih vrsta peradi
(Comparative analysis of fatty acid profiles in eggs
of different poultry species)
Autori
Križanec, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2021
Stranica
26
Mentor
Kralik, Zlata
Ključne riječi
Jaja, prepelice, vanjska i unutarnja kvaliteta, kolesterol
(Eggs, quail, external and internal quality, cholesterol)
Sažetak
Jaja su vrlo kvalitetna animalna namirnica koja se sastoji od ljuske, bjelanjka i žumanjka. Razlika u pokazateljima kvalitete jaja kokoši, fazana i prepelica uočena je kod mase jaja i mase osnovnih dijelova jaja. Fazanska jaja imala su najčvršću ljusku (4, 090 kgf), dok je debljina ljuske bila najbolja kod jaja kokoši (0, 426 mm). Boja žumanjka bila je ujednačena kod kokošjih i prepeličjih jaja (K=11, 85 ; O=11, 65 i P=11, 80), dok je kod fazanskih jaja intenzitet boje žumanjka bio nešto slabiji (F=9, 80). pH žumanjaka i bjelanjaka bili su ujednačeni kod svih ispitivanih jaja, a vrijednosti upućuju da su jaja nakon nesenja skladištena nekoliko dana. Udio bjelanjka bio je značajno veći kod kokošjih jaja u odnosu na jaja fazana i prepelice (P<0, 05). Udio žumanjka bio je veći (P<0, 05) kod jaja fazana i prepelice u dnosu na kokošja jaja, dok je udio ljuske bio značajno manji kod jaja prepelica i fazana u odnosu na omega kokošja jaja (P<0, 05). Sadržaj kolesterola u ispitivanim jajima bio je ujednačen (P=0, 246). Najpovoljniji omjer masnih kiselina n6/n3 PUFA utvrđen je kod omega kokošjih jaja, dok je kod ostalih jaja omjer bio značajno veći (P<0, 05). Oksidacija masti u žumanjcima jaja značajno je veća kod kokošjih i fazanskih jaja u odnosu na jaja prepelica (P<0, 05). S obzirom da su rezultati pokazali da je omjer masnih kiselina u omega kokošjim jajima najpovoljniji ostavlja se prostor proizvođačima fazanskih i prepeličjih jaja da korekcijom hranidbe pokušaju povećati sadržaj omega-3 PUFA u jajima kako bi jaja mogli plasirati na tržište prehrambenih proizvoda kao obogaćena jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zlata Kralik
(autor)