Pregled bibliografske jedinice broj: 1250413
Alergijske reakcije na hranu
Alergijske reakcije na hranu // Sindrom iritabilnog crijeva: od proljeva do opstipacije. Dijagnostika i diferencijalna dijagnostika. / Marušić, Marinko ; Bilić, Ante (ur.).
Zagreb: Klinička bolnica “Sveti Duh”, 2015. str. 125-135
CROSBI ID: 1250413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergijske reakcije na hranu
(Allergic reactions to food)
Autori
Stipić Marković, Asja ; Topalušić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Sindrom iritabilnog crijeva: od proljeva do opstipacije. Dijagnostika i diferencijalna dijagnostika.
Urednik/ci
Marušić, Marinko ; Bilić, Ante
Izdavač
Klinička bolnica “Sveti Duh”
Grad
Zagreb
Godina
2015
Raspon stranica
125-135
ISBN
978-953-6201-19-8
Ključne riječi
alergijska reakcija ; hrana ; nutritivna alergija
(allergic reaction ; food ; nutritional allergy)
Sažetak
Suvremena medicina obilježena je velikom prevalencijom raznih oblika alergijskih bolesti uključujući gastrointestinalne manifestacije preosjetljivosti na nutritivne alergene. Oduvijek je nutritivna alergija značajniji problem u dječjoj dobi i predstavlja prvu manifestaciju „alergijske koračnice“ u atopične osobe. U odraslih znatno je češči oralni alergijski sindrom koji je posljedica senzibilizacije na inhalacijske alergene. Dijagnostika alergije na hranu nije jednostavna jer detekcija specifičnih IgE antitijela i kožna reaktivnost ne znače nužno i klinički značajnu alergiju. Zlatni standard je provokativni oralni test sa suspektnim namirnicama. U liječenju obligatna je eliminacijska dijeta a sve više se izvještava o djelotvornosti specifične imunoterapije uzročnim alergenom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinička bolnica "Sveti Duh"
Profili:
Asja Stipić Marković
(autor)