Pregled bibliografske jedinice broj: 1250401
Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)
Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) // Journal of Central European agriculture, 23 (2022), 4; 851-861 doi:10.5513/JCEA01/23.4.3595 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1250401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva
tijekom dozrijevanja
crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)
(Changes in the composition and content of
polyphenol compounds during
the ripening of red grape varieties (Vitis
vinifera L.))
Autori
Andabaka, Željko ; Žarak, Matea ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Periner, Darko ; Marković , Zvjezdana ; Stupić , Domagoj ; Karoglan , Marko ; Anić, Marina ; Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Šikuten, Iva
Izvornik
Journal of Central European agriculture (1332-9049) 23
(2022), 4;
851-861
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
boba grožđa ; crne sorte ; polifenolni spojevi ; tekućinska kromatografija
(grape berry ; red grapevine varieties ; polyphenolic compounds ; liquid chromatography)
Sažetak
Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti te važni organski spojevi prisutni u grožđu, moštu i vinu. Važnost polifenolnih spojeva prisutnih u grožđu uglavnom je vezana uz kakvoću vina obzirom da utječu na boju, okus, astringenciju, gorčinu te potencijal starenja vina. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti kvantitativne i kvalitativne promjene sadržaja polifenola male molekulske mase u kožici grožđa 11 crnih sorata vinove loze tijekom dozrijevanja grožđa. Uzorci su prikupljani periodično od početka šare do tehnološke zrelosti. Sadržaj polifenola u kožici boba utvrđen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz prethodnu liofilizaciju i ekstrakciju. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su promjene sastava i sadržaja pojedinih grupa polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Edi Maletić
(autor)
Željko Andabaka
(autor)
Domagoj Stupić
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Marina Anić
(autor)
Antonija Tomić
(autor)
Zvjezdana Marković
(autor)
Iva Šikuten
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Marko Karoglan
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus