Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1250401

Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)


Andabaka, Željko; Žarak, Matea; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka; Periner, Darko; Marković , Zvjezdana; Stupić , Domagoj; Karoglan , Marko; Anić, Marina; Tomić, Antonija et al.
Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) // Journal of Central European agriculture, 23 (2022), 4; 851-861 doi:10.5513/JCEA01/23.4.3595 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1250401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)
(Changes in the composition and content of polyphenol compounds during the ripening of red grape varieties (Vitis vinifera L.))

Autori
Andabaka, Željko ; Žarak, Matea ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Periner, Darko ; Marković , Zvjezdana ; Stupić , Domagoj ; Karoglan , Marko ; Anić, Marina ; Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Šikuten, Iva

Izvornik
Journal of Central European agriculture (1332-9049) 23 (2022), 4; 851-861

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
boba grožđa ; crne sorte ; polifenolni spojevi ; tekućinska kromatografija
(grape berry ; red grapevine varieties ; polyphenolic compounds ; liquid chromatography)

Sažetak
Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti te važni organski spojevi prisutni u grožđu, moštu i vinu. Važnost polifenolnih spojeva prisutnih u grožđu uglavnom je vezana uz kakvoću vina obzirom da utječu na boju, okus, astringenciju, gorčinu te potencijal starenja vina. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti kvantitativne i kvalitativne promjene sadržaja polifenola male molekulske mase u kožici grožđa 11 crnih sorata vinove loze tijekom dozrijevanja grožđa. Uzorci su prikupljani periodično od početka šare do tehnološke zrelosti. Sadržaj polifenola u kožici boba utvrđen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz prethodnu liofilizaciju i ekstrakciju. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su promjene sastava i sadržaja pojedinih grupa polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi jcea.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Andabaka, Željko; Žarak, Matea; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka; Periner, Darko; Marković , Zvjezdana; Stupić , Domagoj; Karoglan , Marko; Anić, Marina; Tomić, Antonija et al.
Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) // Journal of Central European agriculture, 23 (2022), 4; 851-861 doi:10.5513/JCEA01/23.4.3595 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Andabaka, Ž., Žarak, M., Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Periner, D., Marković , Z., Stupić , D., Karoglan , M., Anić, M. & Tomić, A. (2022) Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.). Journal of Central European agriculture, 23 (4), 851-861 doi:10.5513/JCEA01/23.4.3595.
@article{article, author = {Andabaka, \v{Z}eljko and \v{Z}arak, Matea and Maleti\'{c}, Edi and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Periner, Darko and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Stupi\'{c}, Domagoj and Karoglan, Marko and Ani\'{c}, Marina and Tomi\'{c}, Antonija and Tomaz, Ivana and \v{S}ikuten, Iva}, year = {2022}, pages = {851-861}, DOI = {10.5513/JCEA01/23.4.3595}, keywords = {boba gro\v{z}\dja, crne sorte, polifenolni spojevi, teku\'{c}inska kromatografija}, journal = {Journal of Central European agriculture}, doi = {10.5513/JCEA01/23.4.3595}, volume = {23}, number = {4}, issn = {1332-9049}, title = {Promjene u sastavu i sadr\v{z}aju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)}, keyword = {boba gro\v{z}\dja, crne sorte, polifenolni spojevi, teku\'{c}inska kromatografija} }
@article{article, author = {Andabaka, \v{Z}eljko and \v{Z}arak, Matea and Maleti\'{c}, Edi and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Periner, Darko and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Stupi\'{c}, Domagoj and Karoglan, Marko and Ani\'{c}, Marina and Tomi\'{c}, Antonija and Tomaz, Ivana and \v{S}ikuten, Iva}, year = {2022}, pages = {851-861}, DOI = {10.5513/JCEA01/23.4.3595}, keywords = {grape berry, red grapevine varieties, polyphenolic compounds, liquid chromatography}, journal = {Journal of Central European agriculture}, doi = {10.5513/JCEA01/23.4.3595}, volume = {23}, number = {4}, issn = {1332-9049}, title = {Changes in the composition and content of polyphenol compounds during the ripening of red grape varieties (Vitis vinifera L.)}, keyword = {grape berry, red grapevine varieties, polyphenolic compounds, liquid chromatography} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font