Pregled bibliografske jedinice broj: 1249747
INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA
INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA // Zbornik Veleučilišta u Rijeci, 10 (2022), 1; 411-421 doi:10.31784/zvr.10.1.22 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1249747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE
TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO
ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA
Autori
Vinković Kravaica, Anastazija ; Bešlić, Saša
Izvornik
Zbornik Veleučilišta u Rijeci (1849-1723) 10
(2022), 1;
411-421
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
hotelske kuhinje ; kuhinjska proizvodnja ; kuhinjski troškovi
Sažetak
Nedostatak radne snage u brojnim industrijskim granama imao je utjecaj na rast cijena industrijskih proizvoda što se prelilo i na ugostiteljstvo. Suprotno tomu ugostiteljski sektor se zbog velike potražnje u tercijarnom sektoru znatno proširio i stvorio konkurentnu silu što je uzrokovalo tržišnu borbu za svakog gosta i posljedično smanjenje cijena usluga. U toj situaciji ugostitelji, a posebno hotelske kuće primorane su pronaći mogućnosti u vlastitim kapacitetima da kroz korištenje tehnologije smanje materijalne troškove pansionskih obroka, bez smanjenja vlastite marže. Cilj je kroz uvođenje vlastite pekarske proizvodnje u hotelskim kuhinjama znatno pridonijeti stabilnosti kvalitete i autentičnosti usluge, ali i smanjiti materijalne troškove hotelske kuhinje. U svrhu znanstvene vrijednosti rada provedeno je empirijsko istraživanje u hotelskim kućama na Kvarneru – Republika Hrvatska. Prikupljeni su podaci o godišnjoj potrošnji pekarskih proizvoda u pansionskim obrocima, obrađene informacije o ulaznim cijenama sirovina za pekarske proizvode te u odnos stavljeni troškovi vlastite pekarske proizvodnje i troškovi kupnje gotovih pekarskih proizvoda s naglaskom na uštede na godišnjoj razini. Podaci su predočeni tablično i grafički te analizirani uz izvedene zaključke i tumačenja. Rezultati rada sintetizirani su i koristit će hotelskom menadžmentu u donošenju strateških i operativnih odluka investicijske politike i planiranja godišnjih budžeta hotelskih kuhinja kroz prizmu menadžerskog računovodstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Rijeci
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)