Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249747

INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA


Vinković Kravaica, Anastazija; Bešlić, Saša
INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA // Zbornik Veleučilišta u Rijeci, 10 (2022), 1; 411-421 doi:10.31784/zvr.10.1.22 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1249747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA

Autori
Vinković Kravaica, Anastazija ; Bešlić, Saša

Izvornik
Zbornik Veleučilišta u Rijeci (1849-1723) 10 (2022), 1; 411-421

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
hotelske kuhinje ; kuhinjska proizvodnja ; kuhinjski troškovi

Sažetak
Nedostatak radne snage u brojnim industrijskim granama imao je utjecaj na rast cijena industrijskih proizvoda što se prelilo i na ugostiteljstvo. Suprotno tomu ugostiteljski sektor se zbog velike potražnje u tercijarnom sektoru znatno proširio i stvorio konkurentnu silu što je uzrokovalo tržišnu borbu za svakog gosta i posljedično smanjenje cijena usluga. U toj situaciji ugostitelji, a posebno hotelske kuće primorane su pronaći mogućnosti u vlastitim kapacitetima da kroz korištenje tehnologije smanje materijalne troškove pansionskih obroka, bez smanjenja vlastite marže. Cilj je kroz uvođenje vlastite pekarske proizvodnje u hotelskim kuhinjama znatno pridonijeti stabilnosti kvalitete i autentičnosti usluge, ali i smanjiti materijalne troškove hotelske kuhinje. U svrhu znanstvene vrijednosti rada provedeno je empirijsko istraživanje u hotelskim kućama na Kvarneru – Republika Hrvatska. Prikupljeni su podaci o godišnjoj potrošnji pekarskih proizvoda u pansionskim obrocima, obrađene informacije o ulaznim cijenama sirovina za pekarske proizvode te u odnos stavljeni troškovi vlastite pekarske proizvodnje i troškovi kupnje gotovih pekarskih proizvoda s naglaskom na uštede na godišnjoj razini. Podaci su predočeni tablično i grafički te analizirani uz izvedene zaključke i tumačenja. Rezultati rada sintetizirani su i koristit će hotelskom menadžmentu u donošenju strateških i operativnih odluka investicijske politike i planiranja godišnjih budžeta hotelskih kuhinja kroz prizmu menadžerskog računovodstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Rijeci

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vinković Kravaica, Anastazija; Bešlić, Saša
INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA // Zbornik Veleučilišta u Rijeci, 10 (2022), 1; 411-421 doi:10.31784/zvr.10.1.22 (domaća recenzija, članak, stručni)
Vinković Kravaica, A. & Bešlić, S. (2022) INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA. Zbornik Veleučilišta u Rijeci, 10 (1), 411-421 doi:10.31784/zvr.10.1.22.
@article{article, author = {Vinkovi\'{c} Kravaica, Anastazija and Be\v{s}li\'{c}, Sa\v{s}a}, year = {2022}, pages = {411-421}, DOI = {10.31784/zvr.10.1.22}, keywords = {hotelske kuhinje, kuhinjska proizvodnja, kuhinjski tro\v{s}kovi}, journal = {Zbornik Veleu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, doi = {10.31784/zvr.10.1.22}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1849-1723}, title = {INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TRO\v{S}KOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRA\v{Z}IVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA}, keyword = {hotelske kuhinje, kuhinjska proizvodnja, kuhinjski tro\v{s}kovi} }
@article{article, author = {Vinkovi\'{c} Kravaica, Anastazija and Be\v{s}li\'{c}, Sa\v{s}a}, year = {2022}, pages = {411-421}, DOI = {10.31784/zvr.10.1.22}, keywords = {hotelske kuhinje, kuhinjska proizvodnja, kuhinjski tro\v{s}kovi}, journal = {Zbornik Veleu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, doi = {10.31784/zvr.10.1.22}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1849-1723}, title = {INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TRO\v{S}KOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRA\v{Z}IVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA}, keyword = {hotelske kuhinje, kuhinjska proizvodnja, kuhinjski tro\v{s}kovi} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font