Pregled bibliografske jedinice broj: 1249620
Utjecaj hranidbe na kvalitetu mesa
Utjecaj hranidbe na kvalitetu mesa // Zbornik predavanja, 17.Savjetovanje uzgajivača svinja u RH. / Sokolić, Darja (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022. str. 37-46 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1249620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na kvalitetu mesa
(The influence of nutrition on meat quality)
Autori
Kiš, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja, 17.Savjetovanje uzgajivača svinja u RH.
/ Sokolić, Darja - Osijek : Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022, 37-46
Skup
17. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Tuhelj, Hrvatska, 12.04.2022. - 13.04.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hranidba, kvaliteta mesa, svinje
(nutrition, meat quality, swine)
Sažetak
Proizvodna svojstva, sastav trupa, te kvaliteta svinjskog mesa i proizvoda od njega, ovise o višestrukim interaktivnim učincima genotipa, uvjeta držanja (razina hranjenja, uvjeti smještaja i okoliša, proizvodni sustavi), postupcima prije klanja, te preradom trupova i svinjskog mesa. U ovom osvrtu usredotočit ću se na utjecaje sustava hranjenja i uzgoja na performanse rasta, trupa i sastav mišića, te prehrambene i tehnološke kvalitete svinjskog mesa. Kroz dosadašnja istraživanja opisivani su učinci razine hranjenja, sastava smjese (omjera protein:energija) i sistema hranidbe (ograničena – dodatna hranidba) kao alata za upravljanje prirastima, sastavom povećanja tjelesne težine i taloženjem intramuskularne masti (IMM). Doista, udio IMM-a općenito je povezan s poboljšanim senzornim svojstvima mesa, iako se čak u nekim istraživanjima navodi samo manji utjecaj IMM na prehrambenu kvalitetu ili pokazuju da ovaj pozitivan odnos ovisi o konačnom pH mesa, a ne da je utjecaj nekog prethodno definiranog čimbenika. Prikazane su i varijacije mišićno – lipidnog sastava i nutritivne vrijednosti mesa putem dodataka krmnim smjesama za svinje (masne kiseline, antioksidansi). Uzimajući u obzir sustave uzgoja svinja, opisani su specifični učinci uvjeta držanja (temperatura okoline, vrsta poda, prostor, itd.), te sustava uzgoja na otvorenom i slobodnom uzgoju na performanse životinja te kvalitetu trupa i mesa. Također se razmatraju sustavi organske proizvodnje svinja u kojima se mogu pojaviti različiti uvjeti hranjenja i uzgoja. Konačno, posebna se pozornost pridaje specifičnim proizvodnim sustavima, koji uključuju lokalne pasmine u ekstenzivnom načinu proizvodnje, koje se kolju u starijoj dobi za proizvodnju visokovrijednih suhomesnatih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)