Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249618

Važnost fermentacije u buragu za zdravlje i proizvodnju mliječnih krava


Kiš, Goran
Važnost fermentacije u buragu za zdravlje i proizvodnju mliječnih krava // Zbornik predavanja, 17. Savjetovanje uzgajivača goveda u RH / Sokolić, Darja (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022. str. 77-86 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1249618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost fermentacije u buragu za zdravlje i proizvodnju mliječnih krava
(The importance of rumen fermentation for the health and production of dairy cows)

Autori
Kiš, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja, 17. Savjetovanje uzgajivača goveda u RH / Sokolić, Darja - Osijek : Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022, 77-86

Skup
17. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 06.04.2022. - 07.04.2022

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
fermentacija, burag, mliječne krave
(fermentation, rumen, dairy cows)

Sažetak
Sve je prihvaćenija činjenica da će se sve ono što se događa u buragu prenijeti na cjelokupnu probavu, metabolički status, jetru i imunitet, pa čak sve do mliječne žlijezde krave. Od buraga do mliječne žlijezde, krava je domaćin nizu specifičnih mikroorganizama koji igraju važnu ulogu u ovoj kaskadi događaja. Pojava acidoze i njezinih posljedica, van buraga, savršen su primjer ovog ‘mikrobnog kontinuuma’. Poznato je da hranidba bogata škrobom ili šećerima, koji su lako fermentabilni, mijenja sastav i raznolikost mikrobnih zajednica buraga i općenito njihove funkcije. Povratno, ova promjena dovodi do promjena profila fermentacije i smanjenja pH buraga, što karakterizira acidozu. Nizak pH buraga tijekom duljeg razdoblja može negativno utjecati na konzumaciju, mikrobni metabolizam i učinkovitost hrane jer inhibira zajednice koje razgrađuju vlakna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Goran
Važnost fermentacije u buragu za zdravlje i proizvodnju mliječnih krava // Zbornik predavanja, 17. Savjetovanje uzgajivača goveda u RH / Sokolić, Darja (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022. str. 77-86 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Kiš, G. (2022) Važnost fermentacije u buragu za zdravlje i proizvodnju mliječnih krava. U: Sokolić, D. (ur.)Zbornik predavanja, 17. Savjetovanje uzgajivača goveda u RH.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran}, editor = {Sokoli\'{c}, D.}, year = {2022}, pages = {77-86}, keywords = {fermentacija, burag, mlije\v{c}ne krave}, title = {Va\v{z}nost fermentacije u buragu za zdravlje i proizvodnju mlije\v{c}nih krava}, keyword = {fermentacija, burag, mlije\v{c}ne krave}, publisher = {Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran}, editor = {Sokoli\'{c}, D.}, year = {2022}, pages = {77-86}, keywords = {fermentation, rumen, dairy cows}, title = {The importance of rumen fermentation for the health and production of dairy cows}, keyword = {fermentation, rumen, dairy cows}, publisher = {Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font