Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249236

Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije


Gunjević, Veronika; Kavčić, Tea; Zurak, Dora; Duvnjak, Marija; Kiš, Goran; Kljak, Kristina
Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 58-59 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1249236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije
(Stability of different rehydrated maize grain hybrids silage during exposure to air)

Autori
Gunjević, Veronika ; Kavčić, Tea ; Zurak, Dora ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran ; Kljak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 58-59

Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hibrid kukuruza, rehidrirano zrno, silaža, stabilnost, aeracija
(maize hybrids, rehydrated grain, silage, stability, exposure to air)

Sažetak
Otvaranje silaža i njihova aeracija dovodi do nepoželjnih procesa koji mogu utjecati na kvalitetu obroka i imati negativne posljedice na animalnu proizvodnju. Stabilnost tijekom aeracije je pokazatelj odupiranja silaže kvarenju, a obzirom da svojstva hibrida kukuruza mogu utjecati na kvalitetu silaže, mogu utjecati i na njenu stabilnost. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj hibrida na stabilnost silaže rehidriranog zrna kukuruza tijekom aeracije. Zrno tri različita hibrida (Kekec, Bc 344 i Pajdaš) rehidratirano je do 32% vlage, mljeveno i tretirano komercijalnim inokulantom koji sadrži Lactobacillus plantarum. Nakon 63 dana siliranja pri 20-25 °C, silaže su otvorene i držane u otvorenim posudama 10 dana na sobnoj temperaturi, pri čemu su uzorkovane 0., 1., 3., 5. i 10. dan. Tijekom promatranog razdoblja praćeni su pokazatelji stabilnosti: dostavna vlaga (DV), pH, sirovi protein (SP), vodotopivi sirovi protein (vSP), vodotopivi ugljikohidrati (vUH), organske kiseline (mliječna, MK ; octena, OK ; propionska ; izomaslačna), etanol i amonijak (NH3). Statistička analiza podataka provedena je u SAS 9.4 statističkom paketu. Hibrid je utjecao na sadržaj SP, vSP, vUH, MK, OK i NH3 silaža (P<0, 05), pri čemu je u odnosu na ostala dva hibrida, Bc 344 imao najviši sadržaj SP (97, 1 vs. 94, 5 g/kg ST) i OK (3, 2 vs. 2, 6 g/kg ST), Kekec najviši sadržaj MK (24, 2 vs. 21, 9 g/kg ST) i vUH (80, 2 vs. 53, 6 g/kg ST), a Pajdaš najviši sadržaj NH3 (2, 4 vs. 2, 0% SP). Tijekom promatranog razdoblja, rastao je pH (od 4, 0 do 4, 4), sadržaj SP (od 88, 9 do 97, 0 g/kg ST) i vSP (od 33, 4 do 40, 4 g/kg ST), a opadao sadržaj MK (od 23, 9 do 18, 2 g/kg ST) (P<0, 05). Stajanjem silaža na sobnoj temperaturi došlo je do njenog sušenja (DV sa 33% na 25%), a time i hlapljenja etanola (od 2, 2 do 0, 1 g/kg ST) i OK (od 3, 2 do 2, 0 g/kg ST). Rast sadržaja NH3 (od 1, 4 do 3, 2% SP) u navedenom razdoblju ukazuje na proteolizu koja započinje odmah nakon otvaranja silaža. Sadržaj vUH je rastao do 5. dana nakon otvaranja silaža što ukazuje na razgradnju škroba djelovanjem aerobnih mikroorganizama (od 63, 6 do 71, 0 g/kg ST). Promatrani pokazatelji su bili u granicama optimalnih vrijednosti te su silaže rehidriranog zrna sva tri hibrida bile stabilne tijekom promatranog razdoblja aeracije. Iako hibrid ima utjecaj na pojedine pokazatelje stabilnosti tijekom aeracije, nije bio značajan čimbenik za stabilnost silaža rehidriranog zrna kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Avatar Url Dora Zurak (autor)

Avatar Url Marija Duvnjak (autor)

Avatar Url Veronika Gunjević (autor)

Avatar Url Kristina Kljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gunjević, Veronika; Kavčić, Tea; Zurak, Dora; Duvnjak, Marija; Kiš, Goran; Kljak, Kristina
Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 58-59 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Gunjević, V., Kavčić, T., Zurak, D., Duvnjak, M., Kiš, G. & Kljak, K. (2022) Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije. U: Antunović, Z. & Janječić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022.
@article{article, author = {Gunjevi\'{c}, Veronika and Kav\v{c}i\'{c}, Tea and Zurak, Dora and Duvnjak, Marija and Ki\v{s}, Goran and Kljak, Kristina}, year = {2022}, pages = {58-59}, keywords = {hibrid kukuruza, rehidrirano zrno, sila\v{z}a, stabilnost, aeracija}, title = {Stabilnost sila\v{z}e rehidriranog zrna razli\v{c}itih hibrida kukuruza tijekom aeracije}, keyword = {hibrid kukuruza, rehidrirano zrno, sila\v{z}a, stabilnost, aeracija}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gunjevi\'{c}, Veronika and Kav\v{c}i\'{c}, Tea and Zurak, Dora and Duvnjak, Marija and Ki\v{s}, Goran and Kljak, Kristina}, year = {2022}, pages = {58-59}, keywords = {maize hybrids, rehydrated grain, silage, stability, exposure to air}, title = {Stability of different rehydrated maize grain hybrids silage during exposure to air}, keyword = {maize hybrids, rehydrated grain, silage, stability, exposure to air}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font