Pregled bibliografske jedinice broj: 1249236
Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije
Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 58-59 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1249236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih
hibrida kukuruza tijekom aeracije
(Stability of different rehydrated maize grain
hybrids silage during exposure to air)
Autori
Gunjević, Veronika ; Kavčić, Tea ; Zurak, Dora ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran ; Kljak, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 58-59
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hibrid kukuruza, rehidrirano zrno, silaža, stabilnost, aeracija
(maize hybrids, rehydrated grain, silage, stability, exposure to air)
Sažetak
Otvaranje silaža i njihova aeracija dovodi do nepoželjnih procesa koji mogu utjecati na kvalitetu obroka i imati negativne posljedice na animalnu proizvodnju. Stabilnost tijekom aeracije je pokazatelj odupiranja silaže kvarenju, a obzirom da svojstva hibrida kukuruza mogu utjecati na kvalitetu silaže, mogu utjecati i na njenu stabilnost. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj hibrida na stabilnost silaže rehidriranog zrna kukuruza tijekom aeracije. Zrno tri različita hibrida (Kekec, Bc 344 i Pajdaš) rehidratirano je do 32% vlage, mljeveno i tretirano komercijalnim inokulantom koji sadrži Lactobacillus plantarum. Nakon 63 dana siliranja pri 20-25 °C, silaže su otvorene i držane u otvorenim posudama 10 dana na sobnoj temperaturi, pri čemu su uzorkovane 0., 1., 3., 5. i 10. dan. Tijekom promatranog razdoblja praćeni su pokazatelji stabilnosti: dostavna vlaga (DV), pH, sirovi protein (SP), vodotopivi sirovi protein (vSP), vodotopivi ugljikohidrati (vUH), organske kiseline (mliječna, MK ; octena, OK ; propionska ; izomaslačna), etanol i amonijak (NH3). Statistička analiza podataka provedena je u SAS 9.4 statističkom paketu. Hibrid je utjecao na sadržaj SP, vSP, vUH, MK, OK i NH3 silaža (P<0, 05), pri čemu je u odnosu na ostala dva hibrida, Bc 344 imao najviši sadržaj SP (97, 1 vs. 94, 5 g/kg ST) i OK (3, 2 vs. 2, 6 g/kg ST), Kekec najviši sadržaj MK (24, 2 vs. 21, 9 g/kg ST) i vUH (80, 2 vs. 53, 6 g/kg ST), a Pajdaš najviši sadržaj NH3 (2, 4 vs. 2, 0% SP). Tijekom promatranog razdoblja, rastao je pH (od 4, 0 do 4, 4), sadržaj SP (od 88, 9 do 97, 0 g/kg ST) i vSP (od 33, 4 do 40, 4 g/kg ST), a opadao sadržaj MK (od 23, 9 do 18, 2 g/kg ST) (P<0, 05). Stajanjem silaža na sobnoj temperaturi došlo je do njenog sušenja (DV sa 33% na 25%), a time i hlapljenja etanola (od 2, 2 do 0, 1 g/kg ST) i OK (od 3, 2 do 2, 0 g/kg ST). Rast sadržaja NH3 (od 1, 4 do 3, 2% SP) u navedenom razdoblju ukazuje na proteolizu koja započinje odmah nakon otvaranja silaža. Sadržaj vUH je rastao do 5. dana nakon otvaranja silaža što ukazuje na razgradnju škroba djelovanjem aerobnih mikroorganizama (od 63, 6 do 71, 0 g/kg ST). Promatrani pokazatelji su bili u granicama optimalnih vrijednosti te su silaže rehidriranog zrna sva tri hibrida bile stabilne tijekom promatranog razdoblja aeracije. Iako hibrid ima utjecaj na pojedine pokazatelje stabilnosti tijekom aeracije, nije bio značajan čimbenik za stabilnost silaža rehidriranog zrna kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Kiš
(autor)
Dora Zurak
(autor)
Marija Duvnjak
(autor)
Veronika Gunjević
(autor)
Kristina Kljak
(autor)