Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249148

Dodatak inokulanta utječe na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja


Duvnjak, Marija; Rožić, Doroteja; Kljak, Kristina; Pintar, Jasna; Zurak, Dora; Gunjević, Veronika; Grbeša, Darko; Kiš, Goran
Dodatak inokulanta utječe na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja // Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonimir (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 11-12 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1249148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dodatak inokulanta utječe na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja
(The application of inoculant influences acid production in the first days of Italian ryegrass silage production)

Autori
Duvnjak, Marija ; Rožić, Doroteja ; Kljak, Kristina ; Pintar, Jasna ; Zurak, Dora ; Gunjević, Veronika ; Grbeša, Darko ; Kiš, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonimir - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 11-12

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
silaža talijanskog ljulja, inokulant, mliječna kiselina, hlapive masne kiseline
(Italian ryegrass silage, inoculant, lactic acid, volatile fatty acids)

Sažetak
Proizvodnja silaža predstavlja konzerviranje zelene mase pri čemu proizvodnja mliječne kiseline i hlapivih masnih kiselina (HMK) koje proizvode bakterije mliječne kiseline (BMK) dovodi do pada pH. Proizvodnja kiselina, posebno u prvim danima siliranja, najvažniji je faktor koji utječe na kvalitetu silaže. Iz tog razloga pri siliranju često se dodaju aditivi u obliku inokulanta BMK kako bi se povećala proizvodnja kiselina.Cilj ovog rada je istražiti utjecaj dodatka inokulanta na proizvodnju mliječne (MK), octene (OK), propionske (PK), izomaslačne (IMK) kiseline i etanola u silaži talijanskog ljulja u prvih 10 dana siliranja (silaže uzorkovane 1., 3., 5. i 10. dan u peteroplikatu ; određivanje HPLC metodom). Statistička analiza podataka odrađena je u SAS 9.3. U prvih 10 dana siliranja, u silaži talijanskog ljulja došlo je do povećanja MK (s 0 na 89, 33 g kg-1 ST ; P<0, 001), OK (s 0 na 11, 94 g kg-1 ST ; P<0, 001), PK (s 0 na 0, 99 g kg-1 ST ; P<0, 001), IMK (s 0 na 1, 29 g kg-1ST ; P<0, 001) i etanola (s 0 na 6, 09 g kg-1 ST ; P<0, 001). Pri tome je dodatak inokulanta povećao proizvodnju MK (97, 77 vs. 53, 59 g kg-1 ST ; P<0, 001) i IMK (0, 92 vs. 0, 51 g kg-1 ST ; P<0, 01), smanjio proizvodnju OK (3, 77 vs. 10, 40 g kg-1 ST ; P<0, 001) i PK (0, 22 vs 1, 02 g kg-1 ST ; P<0, 001), dok na proizvodnju etanola nije značajnije utjecao (6, 07 vs. 6, 63 g kg-1 ST ; P>0, 05). Navedeni rezultati potvrda su intenzivne proizvodnje mliječne kiseline i HMK u prvim danima siliranja silaža te da dodatak inokulanta značajno utječe na profil sintetiziranih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (autor)

Avatar Url Jasna Pintar (autor)

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Avatar Url Dora Zurak (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Veronika Gunjević (autor)

Avatar Url Marija Duvnjak (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Duvnjak, Marija; Rožić, Doroteja; Kljak, Kristina; Pintar, Jasna; Zurak, Dora; Gunjević, Veronika; Grbeša, Darko; Kiš, Goran
Dodatak inokulanta utječe na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja // Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonimir (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 11-12 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Duvnjak, M., Rožić, D., Kljak, K., Pintar, J., Zurak, D., Gunjević, V., Grbeša, D. & Kiš, G. (2022) Dodatak inokulanta utječe na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Book of Abstracts.
@article{article, author = {Duvnjak, Marija and Ro\v{z}i\'{c}, Doroteja and Kljak, Kristina and Pintar, Jasna and Zurak, Dora and Gunjevi\'{c}, Veronika and Grbe\v{s}a, Darko and Ki\v{s}, Goran}, year = {2022}, pages = {11-12}, keywords = {sila\v{z}a talijanskog ljulja, inokulant, mlije\v{c}na kiselina, hlapive masne kiseline}, title = {Dodatak inokulanta utje\v{c}e na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja}, keyword = {sila\v{z}a talijanskog ljulja, inokulant, mlije\v{c}na kiselina, hlapive masne kiseline}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Duvnjak, Marija and Ro\v{z}i\'{c}, Doroteja and Kljak, Kristina and Pintar, Jasna and Zurak, Dora and Gunjevi\'{c}, Veronika and Grbe\v{s}a, Darko and Ki\v{s}, Goran}, year = {2022}, pages = {11-12}, keywords = {Italian ryegrass silage, inoculant, lactic acid, volatile fatty acids}, title = {The application of inoculant influences acid production in the first days of Italian ryegrass silage production}, keyword = {Italian ryegrass silage, inoculant, lactic acid, volatile fatty acids}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font