Pregled bibliografske jedinice broj: 1249148
Dodatak inokulanta utječe na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja
Dodatak inokulanta utječe na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja // Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonimir (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 11-12 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1249148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dodatak inokulanta utječe na proizvodnju kiselina u prvim danima siliranja talijanskog ljulja
(The application of inoculant influences acid production in the first days of Italian ryegrass silage production)
Autori
Duvnjak, Marija ; Rožić, Doroteja ; Kljak, Kristina ; Pintar, Jasna ; Zurak, Dora ; Gunjević, Veronika ; Grbeša, Darko ; Kiš, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonimir - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 11-12
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
silaža talijanskog ljulja, inokulant, mliječna kiselina, hlapive masne kiseline
(Italian ryegrass silage, inoculant, lactic acid, volatile fatty acids)
Sažetak
Proizvodnja silaža predstavlja konzerviranje zelene mase pri čemu proizvodnja mliječne kiseline i hlapivih masnih kiselina (HMK) koje proizvode bakterije mliječne kiseline (BMK) dovodi do pada pH. Proizvodnja kiselina, posebno u prvim danima siliranja, najvažniji je faktor koji utječe na kvalitetu silaže. Iz tog razloga pri siliranju često se dodaju aditivi u obliku inokulanta BMK kako bi se povećala proizvodnja kiselina.Cilj ovog rada je istražiti utjecaj dodatka inokulanta na proizvodnju mliječne (MK), octene (OK), propionske (PK), izomaslačne (IMK) kiseline i etanola u silaži talijanskog ljulja u prvih 10 dana siliranja (silaže uzorkovane 1., 3., 5. i 10. dan u peteroplikatu ; određivanje HPLC metodom). Statistička analiza podataka odrađena je u SAS 9.3. U prvih 10 dana siliranja, u silaži talijanskog ljulja došlo je do povećanja MK (s 0 na 89, 33 g kg-1 ST ; P<0, 001), OK (s 0 na 11, 94 g kg-1 ST ; P<0, 001), PK (s 0 na 0, 99 g kg-1 ST ; P<0, 001), IMK (s 0 na 1, 29 g kg-1ST ; P<0, 001) i etanola (s 0 na 6, 09 g kg-1 ST ; P<0, 001). Pri tome je dodatak inokulanta povećao proizvodnju MK (97, 77 vs. 53, 59 g kg-1 ST ; P<0, 001) i IMK (0, 92 vs. 0, 51 g kg-1 ST ; P<0, 01), smanjio proizvodnju OK (3, 77 vs. 10, 40 g kg-1 ST ; P<0, 001) i PK (0, 22 vs 1, 02 g kg-1 ST ; P<0, 001), dok na proizvodnju etanola nije značajnije utjecao (6, 07 vs. 6, 63 g kg-1 ST ; P>0, 05). Navedeni rezultati potvrda su intenzivne proizvodnje mliječne kiseline i HMK u prvim danima siliranja silaža te da dodatak inokulanta značajno utječe na profil sintetiziranih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(autor)
Jasna Pintar
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Dora Zurak
(autor)
Darko Grbeša
(autor)
Veronika Gunjević
(autor)
Marija Duvnjak
(autor)