Pregled bibliografske jedinice broj: 1249070
SENZORSKA OCJENA ŠKAMPA NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU
SENZORSKA OCJENA ŠKAMPA NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU, 2015., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1249070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SENZORSKA OCJENA ŠKAMPA NEPHROPS NORVEGICUS
(LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU
(SENSORY EVALUATION OF NORWEGIAN LOBSTER NEPHROPS
NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) DURING STORAGE ON ICE)
Autori
Matošević, Neda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
21.09
Godina
2015
Stranica
44
Mentor
Šimat, Vida
Ključne riječi
Nephrops norvegicus ; melanoza ; QIM ; kalijev metabisulfit ; PrawnFresh ; Everfresh ; mokri led
(Nephrops norvegicus ; melanosis ; QIM ; potassium metabisulfite ; PrawnFresh ; Everfresh ; slurry ice)
Sažetak
U ovom radu predstavljeni su rezultati promjena senzorskih svojstava i razvoja melanoze na vrsti Nephrops norvegicus (Linnaeus, 1758) tijekom pohrane u ledu. Senzorska analiza radila se na temelju novo razvijene sheme prema metodi indeksa kvalitete (QIM), kroz tri faze: razvoj preliminarne sheme, testiranje i validacija preliminarne sheme i izrada konačne QIM sheme u kojima je ocijenjeno ukupno 770 jedinki. Poseban osvrt bio je posvećen razvoju melanoze i usporedbi kalijeva metabisulfita, koji se tradicionalno koristi u svrhe suzbijanja melanoze, s alternativnim kemijskim tretmanima koji su dostupni na tržištu. Najbolji rezultati postignuti su tretiranjem škampa proizvodom „Prawnfresh“ koji je odgodio razvoj melanoze do dvanaestog dana, dok je metabisulfitnim tretmanom razvoj melanoze odgođen do osmog dana. Nešto slabiji rezultati postignuti su s tretmanima proizvodima Everfresh i mokrim ledom. Razvijena QIM shema pokazala se korisnim alatom u senzorskoj ocjeni škampa skladištenog u ledu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Vida Šimat
(mentor)