Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249070

SENZORSKA OCJENA ŠKAMPA NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU


Matošević, Neda
SENZORSKA OCJENA ŠKAMPA NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU, 2015., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1249070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
SENZORSKA OCJENA ŠKAMPA NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU
(SENSORY EVALUATION OF NORWEGIAN LOBSTER NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) DURING STORAGE ON ICE)

Autori
Matošević, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
21.09

Godina
2015

Stranica
44

Mentor
Šimat, Vida

Ključne riječi
Nephrops norvegicus ; melanoza ; QIM ; kalijev metabisulfit ; PrawnFresh ; Everfresh ; mokri led
(Nephrops norvegicus ; melanosis ; QIM ; potassium metabisulfite ; PrawnFresh ; Everfresh ; slurry ice)

Sažetak
U ovom radu predstavljeni su rezultati promjena senzorskih svojstava i razvoja melanoze na vrsti Nephrops norvegicus (Linnaeus, 1758) tijekom pohrane u ledu. Senzorska analiza radila se na temelju novo razvijene sheme prema metodi indeksa kvalitete (QIM), kroz tri faze: razvoj preliminarne sheme, testiranje i validacija preliminarne sheme i izrada konačne QIM sheme u kojima je ocijenjeno ukupno 770 jedinki. Poseban osvrt bio je posvećen razvoju melanoze i usporedbi kalijeva metabisulfita, koji se tradicionalno koristi u svrhe suzbijanja melanoze, s alternativnim kemijskim tretmanima koji su dostupni na tržištu. Najbolji rezultati postignuti su tretiranjem škampa proizvodom „Prawnfresh“ koji je odgodio razvoj melanoze do dvanaestog dana, dok je metabisulfitnim tretmanom razvoj melanoze odgođen do osmog dana. Nešto slabiji rezultati postignuti su s tretmanima proizvodima Everfresh i mokrim ledom. Razvijena QIM shema pokazala se korisnim alatom u senzorskoj ocjeni škampa skladištenog u ledu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matošević, Neda
SENZORSKA OCJENA ŠKAMPA NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU, 2015., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Matošević, N. (2015) 'SENZORSKA OCJENA ŠKAMPA NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mato\v{s}evi\'{c}, Neda}, year = {2015}, pages = {44}, keywords = {Nephrops norvegicus, melanoza, QIM, kalijev metabisulfit, PrawnFresh, Everfresh, mokri led}, title = {SENZORSKA OCJENA \v{S}KAMPA NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) TIJEKOM SKLADI\v{S}TENJA NA LEDU}, keyword = {Nephrops norvegicus, melanoza, QIM, kalijev metabisulfit, PrawnFresh, Everfresh, mokri led}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mato\v{s}evi\'{c}, Neda}, year = {2015}, pages = {44}, keywords = {Nephrops norvegicus, melanosis, QIM, potassium metabisulfite, PrawnFresh, Everfresh, slurry ice}, title = {SENSORY EVALUATION OF NORWEGIAN LOBSTER NEPHROPS NORVEGICUS (LINNAEUS, 1758) DURING STORAGE ON ICE}, keyword = {Nephrops norvegicus, melanosis, QIM, potassium metabisulfite, PrawnFresh, Everfresh, slurry ice}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font