Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249069

RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE


Žure, Mladenka
RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE, 2016., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1249069 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE
(REFINING CRUDE OIL OBTAINED FROM FARMED TUNA LIVER)

Autori
Žure, Mladenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
26.02

Godina
2016

Stranica
30

Mentor
Šimat, Vida

Ključne riječi
riblje ulje ; rafinacija ; parametri kakvoće ulja ; stabilnost ulja
(fish oil ; refining process ; fish oil quality ; oil stability)

Sažetak
Riblje ulje koristi se stoljećima zbog pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje, a posljednjih godina pažnja znanstvenika posebno je usmjerena na njegovo poboljšanje kako bi se na tržište plasirao što kvalitetniji finalni proizvod. U ovom je istraživanju ekstrahirano ulje iz jetara tovljene tune i podvrgnuto procesu kemijske rafinacije. Koraci rafinacijskog procesa (degumacija, neutralizacija, izbjeljivanje, deodorizacija) posebno su prilagođeni karakteristikama ulja dobivenog iz jetara tune. Analizom parametara za ocjenu kakvoće ulja (peroksidnog broja, tiobarbiturnog testa, određivanja koncentracije slobodnih masnih kiselina, anisidin vrijednosti, vrijednosti ukupne oksidacije i rancimat testa) kroz sve faze rafinacije dan je uvid u promjene najvažnijih parametara kakvoće ulja tijekom provedbe procesa rafinacije te usporedba sirovog i rafiniranog ulja. Većina parametara ukazala je na dobru kvalitetu sirovog i rafiniranog ulja, s iznimkom vrijednosti peroksidnog broja. Tijekom rafinacije peroksidni broj je porastao s 3, 85 mekv O2/kg kod sirovog na 8, 62 mekv O2/kg kod rafiniranog ulja. Razlog tome vjerojatno je korištenje visokih temperatura u samom procesu rafinacije. Ostali parametri, a naročito rancimat test kojim se ispituje stabilnost ulja pri različitim temperaturama (80, 100 i 120 °C), potvrđuju kako je stabilnost ulja poboljšana rafinacijom, a njegova kakvoća nije narušena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žure, Mladenka
RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE, 2016., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Žure, M. (2016) 'RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ure, Mladenka}, year = {2016}, pages = {30}, keywords = {riblje ulje, rafinacija, parametri kakvo\'{c}e ulja, stabilnost ulja}, title = {RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE}, keyword = {riblje ulje, rafinacija, parametri kakvo\'{c}e ulja, stabilnost ulja}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ure, Mladenka}, year = {2016}, pages = {30}, keywords = {fish oil, refining process, fish oil quality, oil stability}, title = {REFINING CRUDE OIL OBTAINED FROM FARMED TUNA LIVER}, keyword = {fish oil, refining process, fish oil quality, oil stability}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font