Pregled bibliografske jedinice broj: 1249069
RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE
RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE, 2016., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1249069 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
RAFINACIJA ULJA DOBIVENOG IZ JETARA TOVLJENE TUNE
(REFINING CRUDE OIL OBTAINED FROM FARMED TUNA LIVER)
Autori
Žure, Mladenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
26.02
Godina
2016
Stranica
30
Mentor
Šimat, Vida
Ključne riječi
riblje ulje ; rafinacija ; parametri kakvoće ulja ; stabilnost ulja
(fish oil ; refining process ; fish oil quality ; oil stability)
Sažetak
Riblje ulje koristi se stoljećima zbog pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje, a posljednjih godina pažnja znanstvenika posebno je usmjerena na njegovo poboljšanje kako bi se na tržište plasirao što kvalitetniji finalni proizvod. U ovom je istraživanju ekstrahirano ulje iz jetara tovljene tune i podvrgnuto procesu kemijske rafinacije. Koraci rafinacijskog procesa (degumacija, neutralizacija, izbjeljivanje, deodorizacija) posebno su prilagođeni karakteristikama ulja dobivenog iz jetara tune. Analizom parametara za ocjenu kakvoće ulja (peroksidnog broja, tiobarbiturnog testa, određivanja koncentracije slobodnih masnih kiselina, anisidin vrijednosti, vrijednosti ukupne oksidacije i rancimat testa) kroz sve faze rafinacije dan je uvid u promjene najvažnijih parametara kakvoće ulja tijekom provedbe procesa rafinacije te usporedba sirovog i rafiniranog ulja. Većina parametara ukazala je na dobru kvalitetu sirovog i rafiniranog ulja, s iznimkom vrijednosti peroksidnog broja. Tijekom rafinacije peroksidni broj je porastao s 3, 85 mekv O2/kg kod sirovog na 8, 62 mekv O2/kg kod rafiniranog ulja. Razlog tome vjerojatno je korištenje visokih temperatura u samom procesu rafinacije. Ostali parametri, a naročito rancimat test kojim se ispituje stabilnost ulja pri različitim temperaturama (80, 100 i 120 °C), potvrđuju kako je stabilnost ulja poboljšana rafinacijom, a njegova kakvoća nije narušena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Vida Šimat
(mentor)